spot_img
marți, iunie 28, 2022
spot_img

Primaria Timisoara va achizitiona 30 de tramvaie noi

Reprezentantii Primariei Municipiului Timisoara estimeaza la 2,5 milioane de euro pretul pentru un tramvai nou.

In sprijinul demararii noului proiect, Consiliul Local al Municipiului Timisoara a aprobat studiul de oportunitate pentru achizitia de tramvaie noi precum si modernizarea depoului de tramvaie, Dambovita.

Timisoara dispune in prezent de un parc de 60 de tramvaie. Dintre acestea, 15 au fost deja modernizate (tramvaiele Armonia) iar alte 15 se afla in curs de modernizare in unitatile de productie ale unor companii romanesti precum Astra Vagoane Calatori si Electroputere VFU Pascani.

Din studiul aprobat reiese faptul ca pentru a completa diferenta de pana la 60 de astfel de vehicule se vor achizitiona 30 de tramvaie noi, multi-articulate lungi si cu podea joasa.

Pentru finantarea noilor tramvaie dar si pentru modernizarea depoului, Primaria Timisoara intentioneaza sa atraga fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional 2014-2020. In acest sens, Municipalitatea a elaborat Planurile de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD), iar in septembrie 2017 a intocmit documentul justificativ pentru finantarea din fonduri europene structurale.

„Parcul de tramvaie al Regiei Autonome de Transport Timişoara (RATT-devenita de curand societate comerciala) este alcatuit din tramvaie second-hand, achizitionate din Germania, a caror durata de serviciu este depasita, iar prin reparatiile curente efectuate se prelungeste durata de serviciu a acestora. Totodata, RAT Timisoara are mari dificultati in asigurarea pieselor de schimb si/sau subansamblelor.

Avand in vedere ca tramvaiele vechi din flota operatorului local nu sunt accesibile, sunt dificil de operat si necesita mentenanta preventiva costisitoare, pentru imbunatatirea operarii flotei si reducerea  costurilor de mentenanta este necesara inlocuirea strategica a vehiculelor, conform unor standarde inalte de accesibilitate si deplasare”, se arata in nota de fundamentare a studiului aprobat de catre Consiliul Local.

Proiectul contribuie la dezvoltarea durabila prin faptul ca va creste atractivitatea si popularitatea sistemului de transport public, contribuind la incurajarea cetatenilor de a folosi transportul public, in detrimentul autoturismelor proprii, scazand astfel emisiile de CO2.

Studiul de oportunitate a fost intocmit de catre operator pentru identificarea indicatorilor tehnico-economici.

Primaria Timisoara estimeaza ca atat achizitia de tramvaie noi cat si modernizarea depoului de tramvaie se vor realiza pana in 2020.

Modernizarea depoului presupune aducerea acestuia la standarde actuale de mentenanta, prin achizitionarea unui strung de rectificat bandaje, a echipamentelor conexe, automatizarea infrastructurii de cale si implementarea unui sistem de supraveghere video, precum si aducerea la zi a tuturor facilitatilor de intretinere a troleibuzelor, aparatelor conexe tractiunii electrice si vehiculelor pe pneuri si amenajarea unei spalatorii ecologice pentru tramvaie, troleibuze si autobuze.

Sursa foto: http://radiotimisoara.ro

Abonați-vă la Newsletter, accesând link-ul https://clubferoviar.ro/abonare-newsletter/  sau urmăriți-ne pe pagina de Facebook, https://www.facebook.com/clubferoviar/,  pentru a fi la curent cu cele mai noi stiri din sectorul feroviar din România.

Ultimele Articole