În al 12-lea ceas, dacă nu chiar într-al 13-lea, CNCF CFR SA va prelua de la Primăria Reșița modernizarea căii ferate Reșița-Timișoara.
Reprezentanții CFR SA nu au dat undă verde Primăriei Reșița să caute constructor pentru modernizarea tronsonului Reșița-Voiteni.
Primăria Reșița va preda, cel mai probabil, către CFR SA documentația pentru scoaterea la licitație a lucrărilor de modernizare a tronsonului de cale ferată Reșița-Berzovia-Voiteni, parte a proiectului „Reabilitarea liniei CF Reșița Nord-Timișoara Nord cu extensie Voiteni-Stamora Moravița-Frontieră”, pe care municipalitatea îl derulează în parteneriat cu consiliile județene Timiș și Caraș-Severin.
Deși studiul de fezabilitate pentru modernizarea tronsonului Reșița-Voiteni e gata de luni bune, municipalitatea nu a primit avizul celor de la CFR SA pentru a scoate la licitație execuția lucrării care tratează inclusiv porțiunea cuprinsă între Reșița Sud și Reșița Nord, precum și refacerea a 18 poduri și podețe pe relația Voiteni-Reșița, în lungime de 60 km.
”Proiectul de cale ferată Reșița-Voiteni-Timișoara, în special pe tronsonul Voiteni-Reșița, pe care am sperat să-l facem noi până la capăt, se pare că va fi preluat de către CFR Infrastructură. Noi vom preda studiul de fezabilitate și vor licita dânșii execuția lucrării. Pentru noi, până la urmă, nu poate să fie decât o bucurie, în sensul că ne luăm de pe cap o lucrare de care nu aveam neapărat nevoie”, a declarat primarul Reșiței, Ioan Popa, citat de Express de Banat.
Termen foarte strâns pentru modernizarea căii ferate Reșița-Timișoara
Edilul a atras însă atenția că termenul pentru realizarea investiției este foarte scurt, și, în opinia sa, cei de la CFR SA ar trebui să grăbească lucrurile.
”Timpul este foarte scurt. Termenul final este vara sau iarna lui 2026. Fiind însă vorba despre o reînnoire, nu necesită autorizație de construire și se poate demara direct lucrarea. Totuși, și dacă mâine s-ar scoate la licitație, trebuie să aștepți 35 de zile ofertele, să le analizezi, și mai devreme de patru luni tot nu poți să ai un câștigător. Deci, este un proiect care este în stres. Noi îl avem gata deja de aproape un an. Mai departe, cartoful fierbinte se pare că pleacă de la noi din mână! Noi ne-am fi dorit să licităm, dar asta este! Ceea ce ni s-a comunicat voalat de la CFR Infrastructură este că dânșii nu au încredere că noi putem să gestionăm proiectul acesta până la capăt. Asta este!”, a mai spus Ioan Popa.
În prezent, pe această cale ferată circulă doar trenurile operate de Regio Călători, care străbat distanța de 95 km în două ore și 40 de minute. În urma reînnoririi, durata călătoriei se va reduce la o oră și 15 minute, la care se vor adăuga alte zece minute pentru a ajunge de la Aeroportul Traian Vuia Timișoara la Gara de Nord din Timișoara.
În octombrie 2024, l-am întrebat pe primarul Ioan Popa dacă crede că lucrarea poate fi realizată în termenul strâns prevăzut prin PNRR (până în anul 2026) și răspunsul a fost afirmativ: ”Odată ce va apărea Hotărârea de Guvern în Monitorul Oficial, vom scoate urgent la licitație lucrarea pe Reșița-Voiteni. Se poate realiza în 24 de luni, mai ales că toți contructorii importanți sunt interesați de acest proiect. Primăria Reșița își va crea propriul operator de transport feroviar. Într-o primă fază, vom opera linia cu automotoare diesel second hand, iar apoi vom cumpăra trenuri noi, care de la Timișoara la Voiteni vor fi alimentate la catenară, iar de la Voiteni la Reșița vor fi propulsate de baterii”.