spot_img
miercuri, mai 25, 2022
spot_img

Primăria Craiova a semnat contractul cu PESA pentru 17 tramvaie, primele urmând să sosească peste aproape doi ani

Primăria Craiova a semnat luni contractul cu PESA pentru 17 tramvaie, primele urmând să sosească peste aproape doi ani.
„Tramvaiele nu vor veni astăzi sau săptămâna viitoare, din păcate. Ele vor fi livrate în 24 de luni, pentru că nicio firmă nu are tramvaie pe stoc. Primul tramvai va veni în a 22-a lună, după care livrarea se va face cu o frecvenţă de trei tramvaie pe lună, iar în ultima lună vor veni patru tramvaie. Reprezentanţii firmei din Polonia ne-au spus însă că vor face eforturi să le livreze cât mai repede“, a afirmat primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.
La rândul lor, reprezentanţii firmei Pojazdy Szynowe Pesa Bydgoszcz SA au precizat că vor furniza Craiovei „cel mai modern şi frumos tramvai“ şi că a livrat până acum tramvaie şi în alte oraşe mari din Europa. Pesa a furnizat tramvaie şi municipiului Cluj, „care au făcut deja circa 400.000 de kilometri şi arată ca noi“, şi în curând va începe furnizarea a 16 tramvaie pentru Primăria Iaşi.


Finanțare europeană pentru tramvaie

Finanțarea proiectului, în valoare de 156.400.000 lei este asigurată de MDLPA, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – ”Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. Producătorul polonez mai are contracte de livrare a tramvaielor în Iași și Cluj.
Potrivit producătorului polonez, PESA a propus pentru Craiova o nouă generație de tramvaie Twist, care sunt concepute ca structură de bază pentru întreaga familie de vehicule cu denumirea de lucru Tram.eu. Modularitatea construcției sale va permite, în funcție de așteptările clientului, nu numai să amenajeze liber spațiul interior, ci și să echipeze tramvaiele cu sisteme moderne adaptate condițiilor și nevoilor tehnice locale. PESA Twist Craiova sunt tramvaie cu sens unic, lungime de 27 m, cu 58 de locuri și spațiu pentru persoane cu dizabilități, echipate cu sisteme de diagnosticare, aer condiționat, Wi Fi și prize USB. „PESA Twist pentru Craiova este cel mai modern proiect de tramvai al nostru. Suntem gata să construim un prototip, după testare și aprobare, vom începe producția, iar livrările vor fi finalizate în conformitate cu contractul în 22 de luni de la data semnării”, spune Hanna Wiśniewska-Sîrbu, reprezentant PESA pe piața din România.
Tramvaiele PESA circulă și în Cluj, iar compania produce în prezent vehicule pentru Iași. A finalizat deja testele de omologare a unui Swing pentru Iași, iar primele tramvaie vor părăsi Bydgoszcz spre România în iulie. Compania a câștigat și licitații pentru livrarea tramvaielor pentru Kosice în Slovacia și pentru capitala Bulgariei, Sofia. În total, PESA a produs aproape 800 de tramvaie, dintre care peste 170 pentru export. Acestea transportă pasageri în Varșovia, Kiev, Moscova, Kaliningrad, Sofia, Szeged și Cluj. (D.C.)

Ultimele Articole