spot_img
vineri, ianuarie 28, 2022
spot_img

Primăria Brașov cere Guvernului ajutor pentru tren ușor metropolitan

sursa foto bizbrasov.ro

Sprijin pentru realizarea unor linii de transport de tren uşor spre zonele adiacente municipiului Braşov și spre Valea Prahovei i-a cerut primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloș, aflat vineri, în vizită, la Brașov, potrivit bizbrasov.ro.

„Pe modelul transportului metropolitan auto care se află în momentul de față în derulare ca și implementare văd că este posibilitatea să se aloce finanțare ca de la Brașov să creăm linii de transport de tren ușor în zonele adiacente Brașovului, fie că vorbim spre Codlea, spre Zărnești, spre Sf Gheorghe sau spre Valea Prahovei, în așa fel încât să venim cu o soluție la ceea ce înseamnă mobilitate, accesibilitate”, i-a spus primarul ministrului.
La rândul său, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a spus că „există o deschidere la nivelul Guvernului” de a sprijini proiecte ale autorităţilor locale privind mobilitatea urbană, inclusiv pe zona de transport feroviar uşor.

„Există o deschidere – şi nu o spun de dragul vorbelor, ci şi practic – de a deschide noi orizonturi pentru ceea ce înseamnă transportul public de călători. Aici, Guvernul României a aprobat OUG 1/2020, recent publicată în MO, în care a deschis această perspectivă pentru autorităţile locale, inclusiv pe zona de tren metropolitan, urban, o formă de transport uşor, pentru a facilita transportul public de călători. Deci, există această posibilitate, perspectivă, cu atât mai mult cu cât două linii de finanţare – una legată de mobilitatea urbană, iar cealaltă de regenerare urbană vor fi puse la disponibilitatea autorităţilor locale”, a declarat oficialul, care a adăugat că astfel de proiecte vor putea fi finanţate şi prin Planul Naţional de Recuperare şi Rezilienţă, noul instrument financiar al UE.

Pe de altă parte, primarul George Scripcaru i-a spus ministrului că, săptămâna aceasta, o echipă de la Brașov va merge la minister pentru a prezenta acest proiect al transportului ușor.
În altă ordine de idei, demnitarul a mai felicitat Primăria municipiului Braşov, care este „harnică în accesarea de fonduri europene”, pe partea de mobilitate urbană și achiziţie de autovehicule având în derulare proiecte în valoare de 300 milioane de lei. (D.C.)

 

Ultimele Articole