luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Comisia Europeană a virat României prima tranșă din PNRR, inclusiv pentru proiecte feroviare

Comisia Europeană a transferat joi României prima tranșă din PNRR, în valoare de 1,8 miliarde de euro, sub formă de prefinanţare, reprezentând echivalentul a 13% din totalul de granturi.

Potrivit unui comunicat oficial, la data de 2 decembrie, Comisia Europeană a transferat României 1,8 miliarde EUR sub formă de prefinanţare, echivalentul a 13% din totalul de granturi alocate acestei ţări în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR).

Plata de prefinanţare va sprijini demararea implementării măsurilor de investiţii şi de reformă cuprinse în Planul de redresare şi rezilienţă al României.A intrat prima tranșă din PNRR. În total vom primi aproape 30 miliarde de euro

Se preconizează că România va primi, pe parcursul planului său, un total de 29,2 miliarde de euro, din care granturi în valoare de 14,2 miliarde de euro şi împrumuturi în valoare de 14,9 miliarde de euro.

În privinţa asigurării tranziţiei către o economie verde, planul României prevede investiţii de 3,9 miliarde EUR în modernizarea infrastructurii feroviare (311 km de cale ferată modernizată de la zero și bani pentru reînnoirea rețelei existente), inclusiv a materialului rulant cu tracțiune electrică sau cu emisii zero, inclusiv trenuri cu hidrogen.

Pentru sprijinirea tranziţiei digitale, planul prevede 1,5 miliarde de euro pentru digitalizarea administraţiei publice în domenii-cheie precum justiţia, ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială, mediul, gestionarea funcţiei publice şi dezvoltarea competenţelor, achiziţiile publice, securitatea cibernetică, fiscalitatea şi vama, cu construirea simultană a unei infrastructuri guvernamentale securizate de tip cloud şi eliberarea de cărţi de identitate electronice pentru 8,5 milioane de români.

La capitolul consolidării rezilienţei economice şi sociale, planul va sprijini un proces decizional mai bun şi sustenabilitatea fiscală prin intermediul unui cadru bugetar consolidat, al unor reforme ale administraţiei fiscale şi ale cadrului fiscal, al unei reforme a sistemului de pensii şi al unui control mai bun al cheltuielilor.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole