sâmbătă, septembrie 30, 2023
spot_imgspot_img

Prima stație de metrou accesibilizată în totalitate

Stația de metrou Piața Iancului a fost accesibilizată prin dotarea cu elemente din oțel inoxidabil aplicate pe suprafața existentă, cât și cu panouri de semnalistică Braille. Este prima stație de metrou accesibilizată în totalitate

Stația de metrou Piața Iancului este prima stație accesibilizată în totalitate prin dotarea atât cu elemente din oțel inoxidabil aplicate pe suprafața existentă, cât și cu panouri de semnalistică Braille, potrivit unui comunicat de miercuri al Metrorex.

Lucrările au fost executate în cadrul „Accesibilizarea stațiilor de metrou în funcțiune pentru persoanele cu deficiențe de vedere”.

Prima stație de metrou accesibilizată în totalitate

Astfel, au fost montate:

  • Benzi speciale din elemente de oțel inoxidabil:

– Elemente tip „linie”;

– Elemente tip „punct”.

  • Panouri de semnalistică Braille:

– 2 panouri de informare generală exterioară, montate la suprafață, în dreptul fiecărui acces în stație;

– 2 panouri interactive de informare generală interioară, montate în vestibulele stației.

În cadrul proiectului a fost implementat sistemul de informare Step Hear, dedicat ghidării audio a persoanelor nevăzătoare, care, cu ajutorul tehnologiei Bluetooth și a senzorilor de proximitate, asigură orientarea în interiorul stațiilor de metrou pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Pe tot parcursul derulării proiectului au fost consultați reprezentanții Asociației Nevăzătorilor, care au testat soluțiile de accesibilizare implementate.

La acest moment, în rețeaua de metrou, au fost montate elementele direcționale metalice în 49 de stații, dintre care 39 stații au fost finalizate, urmând să fie montate panourile de informare Braille.

În statiile noi de metrou, dotate din construcție cu benzi speciale din ceramică: stațiile Jiului, Parc Bazilescu, Laminorului și Străulești, legătura cu Terminalul Multimodal, precum și în cele 10 stații de pe Magistrala 5, vor fi montate doar panourile de informare Braille.

Oportunitatea investiției este susținută prin îndeplinirea condițiilor europene și a normativelor naționale de accesibilizarea a persoanelor cu dizabilități în stațiile de metrou.

Avantajul social al implementării proiectului îl reprezintă asigurarea accesului și a utilizării metroului pentru persoanele cu deficiențe de vedere în condiții optime de siguranță și confort. De asemenea, prin implementarea rutelor ghidate pentru persoanele cu deficiențe de vedere va putea crește și viteza pietonală de deplasare, ceea ce va conduce la creșterea gradului de confort pentru publicul țintă și promovarea transportului cu metroul. Proiectul este cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Citește mai mult despre accesibilizarea stațiilor pentru nevăzători

Ultimele Articole