spot_img
marți, iulie 5, 2022
spot_img

Primă de Paște de 150 de lei la CFR Călători. Jumătate dintre angajatorii din România dau mai puțin

La CFR Călători se va da anul acesta o primă de Paște de 150 de lei, la fel ca anul trecut. La nivel național, aproape jumătate dintre angajatorii care vor da prime de miel spun că valoarea lor va fi sub 150 de lei.

Adrian Bărbulescu

primă de Paște

”Reprezentanții SNTFC CFR Călători și organizațiile semnatare ale Contractului Colectiv de Muncă la nivel de unitate SNTFC CFR Călători pe anii 2018-2019 s-au întâlnit, pentru stabilirea modului de utilizare a unei sume din fondul de până la 5 la sută aplicat asupra fondului de salarii, astfel: acordarea unui cadou în bani în valoare de 150 lei pentru fiecare salariat, cu ocazia Sărbătorilor de Paște 2019, cu respectarea prevederilor legale. De cadourile în bani nu vor beneficia salariații care la data acordării se află în CFR (concediu fără salariu – n.red.) și salariații care au absentat nemotivat începând cu 01 ianuarie 2019”, se arată în minuta semnată după întâlnirea dintre administrație și sindicate.

45% dintre angajatori nu dau primă de Paște

Doar 55% dintre angajatorii din România vor acorda în acest an prime sau beneficii salariaţilor cu ocazia sărbătorilor de Paşte, iar aproape jumătate dintre aceştia spun că valoarea va fi de până la 150 de lei, arată un sondaj realizat de platforma BestJobs.

Totodată, în 20% din cazuri, valoarea primelor va fi cuprinsă între 151 şi 200 de lei, iar pentru restul de 30% va fi chiar mai mare de acest nivel. Un procent destul de mare dintre angajatori, de aproape o treime, nu va acorda niciun fel de beneficii, iar 12,4% nu au luat încă o decizie, potrivit sondajului.

”Dintre cei care au răspuns afirmativ, aproape 40% spun că vor acorda prime în bani, iar 34% vor da salariaţilor tichete cadou, mai puţini fiind cei care vor acorda coşuri cu produse specifice de sezon sau zile libere suplimentare. Peste 20% sunt nehotărâţi sub ce formă vor acorda beneficiile de Paşte”, se arată în comunicatul BestJobs.

În orice caz, puţini angajatori îşi permit să mărească valoarea primelor sau a beneficiilor ce vor fi acordate în 2019. Astfel, circa două treimi dintre angajatorii care vor acorda primă de Paşte spun că acestea vor avea o valoare similară cu cea de anul trecut, iar 16% afirmă că vor fi cu 5 – 10% mai mari.

În plus, 11,8% au declarat că valoarea beneficiilor va fi cu 20 – 25% mai mare decât în anul precedent, iar restul de 6% susţin că valoarea ar putea fi ceva mai mică, potrivit sondajului.

De partea cealaltă, trei din cinci angajaţi îşi doresc de Paşte de la angajator o primă în bani, iar 12% – tichete cadou. ”Alţi 14,5% dintre salariaţi visează chiar la un city break oferit de către angajator, 7,3% şi-ar dori o zi liberă în plus, iar mai puţini – 6,6% – spun că ar vrea coşuri cu produse cadou”, se arată în comunicat.

Ultimele Articole