joi, noiembrie 30, 2023
spot_img

Prima cale ferată de mare viteză din Indonezia a fost inaugurată cu întârziere de doi ani

Cu o întârziere de doi ani față de termenul anunțat inițial, a fost inaugurată prima cale ferată de mare viteză din Indonezia, proiect susținut de China în cadrul Inițiativei One Belt, One Road.

Președintele indonezian Joko Widodo a lansat serviciul feroviar cu o lungime de 142,3 km, care leagă capitala Jakarta de Bandung, un centru economic important. Calea ferată se numește ”Whoosh”, un acronim de la ”Waktu Hemat, Operasi Optimal, Sistem Handal”, în limba locală sau ”Timesaving, Optimal Operation, Reliable System”. Șeful statului indonezian a acordat prioritate proiectelor, precum Whoosh pentru a elimina blocajele rutiere acute din țară.

Costul proiectului, realizat de joint-venture-ul Kereta Cepat Indonesia-China (KCIC), se ridică la suma de 7,3 miliarde de dolari și a primit susținerea Chinei, în cadrul Inițiativei One Belt, One Road.

Inițial, calea ferată era programată să se deschidă în 2021, dar s-a întârziat din cauza disputelor funciare, a pandemiei de Covid-19 și a depășirii bugetului de 1,2 miliarde de dolari. Inaugurarea, care fusese programată să aibă loc lunea trecută a fost amânată până duminică, pentru a se potrivi programului președintelui Jokowi.

Trenurile circulă cu până la 350 km/oră pe prima cale ferată de mare viteză din Indonezia

Serviciul Whoosh este operat de PT KCIC, un joint venture format din patru companii de stat indoneziene și China Railway International din Beijing. Trenurile pot atinge viteze de până la 350 km/oră. Oficialii indonezieni se așteaptă ca această cale ferată de mare viteză să îmbunătățească productivitatea economică.

Bandung, capitala provinciei Java de Vest, este un fel de versiune a Indoneziei la Silicon Valley. Există discuții pentru extinderea Woosh la Surabaya, un oraș-port major și capitala provinciei Java de Est.

Proiectul din Indonezia face parte din inițiativa de un deceniu a președintelui chinez Xi Jinping, One Belt, One Road, un plan ambițios de a conecta Asia cu Africa și Europa printr-o serie de rețele terestre și maritime prin investiții în infrastructura locală. Indonezia, cea mai mare economie din Asia de Sud-Est, a căutat în mod activ investiții din China, cel mai mare partener comercial al său.

Ultimele Articole