Prevederi feroviare importante sunt modificate. Ministerul Transporturilor propune printr-un proiect de Ordin de ministru modificarea unor prevederi importante în domeniul compunerii trenurilor, a unor tarife practicate de ASFR sau privind încrucișările unor trenuri.
Care sunt prevederile modificate
Proiectul de act normativ poate fi consultat aici
Regulamentul 002 – Modificarea Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr.1186/2001 pentru aprobarea Regulamentului de exploatare tehnică feroviară nr. 002, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 681 din 29 octombrie 2001, cu modificările și completările ulterioare, pentru punerea în concordanță a acestuia cu prevederile:
- Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 73/2019 privind siguranța feroviară;
- Ordonanței Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituții publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;
- Hotărârii Guvernului nr. 309/2023 privind organizarea și funcționarea Autorității de Siguranță Feroviară Române – ASFR;
- Ordinului ministrului transporturilor nr. 340/1999 privind aprobarea Normelor pentru acordarea autorizației de funcționare, din punct de vedere tehnic, a stațiilor de cale ferată aflate în exploatare sau cu ocazia construcției, reparației ori modernizării acestora, cu modificările și completările ulterioare;
- Regulamentului (UE) nr. 545/2018 al Comisiei de instituire a modalităților practice pentru procesul de autorizare a vehiculelor feroviare și de autorizare de tip a vehiculelor feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului;
- Directivei 2007/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2007 privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive și trenuri în sistemul feroviar comunitar;
- Deciziei (UE) nr. 1614/2018 a Comisiei de stabilire a specificațiilor pentru registrele vehiculelor menționate la articolul 47 din Directiva (UE) 2016/797 a Parlamentului European și a Consiliului și de modificare și abrogare a Deciziei 2007/756/CE a Comisiei.
Regulamentul de frânare – Completarea Ordinului ministrului transporturilor, construcțiilor și turismului nr. 1815/2005 pentru aprobarea Regulamentului de remorcare și frânare nr. 006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1043 și 1043 bis din 24 noiembrie 2005, pentru asigurarea posibilității de transport, în compunerea trenurilor de marfă, a unor rame cu compunere fixă, alcătuite din mai multe unități indivizibile, în condițiile asigurării procentului de masă frânată prevăzut în livretul de mers pentru trenul în compunerea căruia se introduc aceste rame.
Modalitățile de remizare – Completarea Ordinul ministrului transporturilor, construcțiilor și locuinței nr.2229/2006 privind aprobarea Instrucțiunilor pentru activitatea personalului de locomotivă în transportul feroviar nr. 201, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 23 și 23 bis din 15 ianuarie 2007, cu modificările și completările ulterioare, urmare faptului că unele dintre tipurile de vehiculele feroviare motoare de construcție nouă, cum ar fi trenurile cu compunere fixă – rame electrice (EMU) sau automotoare diesel (DMU), precum și locomotivele electrice, exploatate pe rețeaua feroviară din România, prin documentațiile tehnice aferente furnizate de constructori, presupun operațiuni de remizare diferite din punct de vedere al măsurilor de siguranță față de conceptul de „remizare” reglementat în prezent. De exemplu, remizarea în unitatea de bază sau pe liniile din stații fără deconectarea de la sursa principală de energie. Deconectarea de la sursa principală de energie pentru o perioadă mare de timp poate genera dificultăți tehnice în repunerea în serviciu a acestor vehicule.
Posibilitățile de încrucișare a trenurilor – Completarea Ordinului ministrului transporturilor nr. 103/2008 privind aprobarea Instrucțiunilor pentru admiterea și expedierea transporturilor excepționale pe infrastructura feroviară – nr. 328, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.180 și 180 bis din 10 martie 2008, cu modificările și completările ulterioare, pentru asigurarea posibilității de încrucișare, pe linii curente duble sau simple paralele, a trenurilor de lucru care au în compunere macarale portal, mașini de ciuruit și alte vehicule feroviare din categoria „mașinilor grele de cale” cu trenurile care au în compunerea lor unități de transport inter modal, denumite UTI, încărcate pe vagoane de construcție obișnuită – seria R, S – pe 2, 4 sau 6 osii, cu condiția identificării tuturor pericolelor, precum și a altor elemente necesare, în vederea acoperirii riscurilor în materie de siguranță și aplicarea măsurilor adecvate de control al acestora, așa cum rezultă din evaluarea riscurilor din activitățile specifice proprii și de interfață.
Prevederi operaționale privind trenurile
Emiterea Certificatelor Unice de Siguranță – Modificarea Ordinului ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor nr. 932/2020 privind măsuri pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2018/763 al Comisiei din 9 aprilie 2018 de stabilire a modalităților practice pentru emiterea certificatelor unice de siguranță pentru întreprinderile feroviare în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 653/2007 al Comisiei și a Regulamentului delegat (UE) 2018/762 al Comisiei din 8 martie 2018 de stabilire a unor metode comune de siguranță privind cerințele sistemului de management al siguranței, în temeiul Directivei (UE) 2016/798 a Parlamentului European și a Consiliului, și de abrogare a Regulamentelor (UE) nr. 1.158/2010 și (UE) nr. 1.169/2010 ale Comisiei și eliberarea certificatelor unice de siguranță operatorilor de transport feroviar pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar de călători și/sau de marfă pe căile ferate din România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 361 din 06 mai 2020, pentru punerea în concordanță a acestui ordin cu prevederile:
- Ordonanței Guvernului nr. 14/2023 privind reorganizarea unor instituții publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii;
- Hotărârii Guvernului nr. 309/2023 privind organizarea și funcționarea Autorității de Siguranță Feroviară Române – ASFR.
Tarife ASFR – Modificarea Ordinului ministrului transporturilor și infrastructurii nr. 1471/2023 privind aprobarea tarifelor pentru prestațiile de activități specifice efectuate de Autoritatea de Siguranță Feroviară Română – ASFR, publicat în Monitorul Oficial al României nr. 748 din 17 august 2023, cu modificările și completările ulterioare, pentru punerea în concordanță a acestui ordin cu prevederile Directivei 2007/59/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 23 octombrie 2007 privind certificarea mecanicilor de locomotivă care conduc locomotive și trenuri în sistemul feroviar comunitar, precum și cu recomandările echipei de audit a Agenției Uniunii Europene pentru Căile Ferate, adresate ASFR în urma celui de-al doilea ciclu de audit de monitorizare derulat în perioada 2022-2023.
Acceptanța trenurilor de marfă în Port Constanța – Totodată, se propune modificarea Ordinului ministrului transporturilor și infrastructurii nr.8/2024 privind aprobarea Regimului de acceptanță a trenurilor de marfă în stațiile de cale ferată care deservesc portul maritim Constanța, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 73 din 26 ianuarie 2024, prin exceptarea de la penalizarea pentru staționarea pe rețeaua feroviară a trenurilor încărcate cu produse energetice lichide ce se introduc la fronturile de descărcare în portul maritim Constanța, având în vedere că aceste produse se manipulează diferit față de celelalte mărfuri, din cauza specificațiilor fizico-chimice ale acestora.