Presedintele Putin sprijina construirea unei noi linii light rail in Moscova

Incepand cu 2019, noua linie light rail va face legatura intre doua linii feroviare suburbane, Belarus si Savyolovo, operate de catre Moscow Railway (subsidiara RZD responsabila de transport suburban).
Primarul Moscovei, Sergei Sobyanin, a prezentat proiectul in cadrul unei reuniuni cu Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, acesta exprimandu-si sustinerea pentru proiectul de transport urban.

Linia va avea o lungime de 50 kilometri si va asigura transportul pentru aproximativ 42 de milioane de pasageri.
In prezent, cei care utilizeaza transportul suburban petrec aproape doua ore in trafic si schimba de trei ori modurile de transport pe ruta Lobnya (la nord de Moscova) – Odintsovo (la vest de Moscova). Astfel, o noua ruta radiala va reduce durata unei calatorii sub 60 de minute, iar interconexiunile nu ar mai fi deloc necesare.

Linia light rail a fost preferata in locul uneia de metrou deoarece „construirea acesteia ar dura foarte multi ani si ar costa aproximativ 250 miliarde ruble (4,22 miliarde de dolari). In schimb, vom putea construi linia light rail intr-un timp mult mai scurt, ea ar fi gata in 2018 sau, cel mai tarziu, la inceputul lui 2019 si cu costuri semnificativ mai reduse” a precizat primarul Sobyanin.

Proiectul conexiunii liniilor suburbane de cale ferata cu cele light rail ar putea continua. In acest sens, este vizata conexiunea intre liniile Riga si Pavelets, printr-o linie radiala. Constructia acesteia ar putea fi finalizata in cinci ani.

„Per total putem construi intre 5 si 15 linii light rail, depinde de situatie si de numarul pasagerilor. Proiectul, perfect realizabil, va transforma considerabil Moscova, ca hub de tranzit, liniile urmand sa fie utilizate de peste 300 milioane de pasageri. Intreaga infrastructura de transport, inclusiv Centura Rutiera a Moscovei (MKAD), vor beneficia de o reducere cu 10-12% a volumului de trafic”, adauga Sobyanin.

Pentru derularea acestor proiecte, Municipalitatea din Moscova colaboreaza cu RZD.
„Crearea unor linii light rail va facilita transportul urban in Moscova si, totodata, imbinarea acestuia cu traficul inter-regional utilizand trenurile rapide sau chiar pe cele de mare viteza. Planurile pe care vrem sa le dezvoltam ne arata ca, utilizand aceasta retea de cai ferate, pasagerii nu vor petrece mai mult de ora, in trafic, de la un aeroport la altul, din cele care apartin de Moscova”, puncteaza Presedintele Executiv al Cailor Ferate Ruse, Oleg Belozerov.