miercuri, aprilie 17, 2024
spot_img

Traian Preoteasa, din prelungire în prelungire la șefia CFR Călători

Nici sutele de minute întârziere, nici locomotivele în flăcări, nici mizeria trenurilor nu au împiedicat Consiliul de Administrație al CFR Călători să prelungească cu două luni șefia lui Traian Preoteasa la cârma companiei.

Decizia prelungirii mandatului lui Preoteasa cu două luni a fost luată începutul săptămânii trecute, potrivit informațiilor Club Feroviar. Mandatul lui Preoteasa a fost prelungit de la începutul lunii august până la finele lunii septembrie. Preoteasa se află la al doilea mandat de patru luni la cârma companiei, după un prim mandat de patru luni început la 1 octombrie 2021 prelungit cu două luni.

Provizoratul veșnic

Este una dintre aberațiile legislației românești, mai precis ale OUG 109/2011 – a guvernanței corporative. Mai bine zis, este vorba de portițe lăsate de legiuitor astfel încât să fie împăcată și capra, și varza, adică și să se simuleze că există preocupare pentru selecția managerilor apolitici – obligație legală, dar și să fie ținuți la cârma companiilor de stat directorii politici, supuși care direcționează contractele, după cum se dorește de sus și care aplică politicile cerute.

Spunem că e vorba de portițe, căci OUG limitează la șase luni durata unui mandat (patru luni plus două prelungire), dar nu interzice acordarea unui nou mandat de patru luni aceluiași director. În plus, la 11 ani de la adoptarea OUG 109 companiile feroviare, și nu numai, sunt conduse de aceeași veșnici directori, fără rezultate remarcabile.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole