spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

VIDEO Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență. Încă o lună fără grevă la CFR

Parlamentul a aprobat joi prelungirea stării de urgenţă pentru o perioadă de 30 de zile, care cuprinde şi obligaţii pentru Guvern, una dintre ele fiind ca Executivul să prezinte săptămânal un raport privind măsurile luate. Printre altele, în perioada în care este în vigoare starea de urgență nu se poatye face grevă la calea ferată.

prelungirea stării de urgenţă starea de urgenţă Votul de învestire a Guvernului amendamente la bugetul pe 2020

La şedinţa care s-a desfăşurat online s-au înregistrat 404 voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 5 abţineri.

Proiectul de hotărâre pentru încuviinţarea măsurii adoptate de șeful statului privind prelungirea stării de urgenţă prevede la articolul 1 că „se încuviinţează măsura prelungirii stării de urgenţă pe teritoriul României, pentru o perioadă de 30 de zile, instituită de preşedintele României prin Decretul nr. 240 din 14 aprilie 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 311 din 14 aprilie 2020”.

Obligații pentru Guvern, după prelungirea stării de urgență

Au fost introduse patru articole care prevăd obligaţii pentru Guvern. „Pe durata stării de urgenţă restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi este dispusă numai prin acte normative cu putere de lege” şi doar pentru „prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19, temeinic motivată şi cu respectarea strictă a exigenţelor art. 53 alin. (2) din Constituţia României”, prevăd textele adoptate.

Pe perioada stării de urgenţă, periodic, la fiecare șapte zile sau ori de câte ori este necesar, Guvernul prezintă Parlamentului un raport cuprinzând măsurile adoptate sau preconizate pentru prevenirea şi combaterea epidemiei COVID-19 şi motivele care le-au determinat, mai prevede hotărârea adoptată.

În termen de 60 de zile de la încetarea stării de urgenţă, Curtea de Conturi va efectua un control al modului de gestionare a resurselor publice în această perioadă şi va prezenta Parlamentului un raport cuprinzând cele constatate, concluzii şi propuneri, în condiţiile prevăzute de Constituţia României, conform hotărârii.

Fără grevă la calea ferată

Pe perioada stării de urgență se interzice declararea, declanșarea sau desfășurarea conflictelor colective de muncă în unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubrizarea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă.

Pe perioada stării de urgență, prevederile Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinților pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, nu se aplică angajaților sistemului național de apărare, angajaților din penitenciare, personalului din unitățile sanitare publice și altor categorii stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne, al ministrului Economiei și al ministrului Transporturilor, după caz.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole