spot_img
marți, noiembrie 29, 2022
spot_img

S-a finalizat studiul pentru prelungirea metroului în comuna Berceni. Câte stații va avea

Studiul de Prefezabilitate privind extinderea metroului în comuna Berceni, Magistrala 2, a fost finalizat, a anunțat miercuri Primăria Sectorului 4.

Noul traseu al Magistralei M2, care va pleca de la stația Tudor Arghezi, va avea o lungime de trei kilometri și va putea fi parcurs într-un interval de 10 minute, în condițiile în care în acest moment această distanță este parcursă, la orele de vârf, în 30-40 de minute cu mașina. Traseul va avea trei stații ce vor fi prevăzute cu două linii destinate traficului de călători. Noua infrastructură va putea asigura transportul pentru aproximativ 10.000 de oameni pe zi.

Acestea sunt câteva dintre concluziile Studiului de Prefezabilitate, pe care Primăria Sectorului 4 l-a contractat, în vederea realizării lucrărilor efective de extindere a magistralei care face legătura între nordul și sudul orașului.

Studiul a fost realizat pe baza unei analize multicriteriale, care a vizat 24 de caracteristici tehnice, sociale, economice, de mediu, de performanță energetică și financiară și a vizat, într-o primă fază, identificarea celui mai eficient și oportun coridor, respectiv sistem de transport, pentru a interconecta Capitala cu localitățile învecinate din zona de sud.

În acest sens, anticipând tendințele de dezvoltare a zonei de sud pentru următorii 20 de ani, au fost analizate trei potențiale opțiuni de traseu: cu metroul (subteran și suprateran), cu tramvaiul și cu autobuzul (suprateran).

Ulterior, evaluând criterii precum lungimea traseului, durata de deplasare, fluidizarea și siguranța traficului, impactul zgomotelor și al emisiilor poluante asupra rezidenților, raportul beneficiu-cost, dar și potențialul de dezvoltare, varianta de transport cu metroul s-a dovedit a fi opțiunea strategică recomandată, obținând, de altfel, cel mai mare punctaj dintre variantele analizate.

Mai exact, studiul relevă faptul că traseul dintre stații poate fi parcurs în cel mai scurt timp cu metroul, față de tramvai și autobuz. Totodată, infrastructura de metrou poate asigura cea mai mare capacitate de transport, respectiv aproximativ 10.000 de călători pe zi față de 5.200 călători pe zi și 2.800 călători pe zi în cazul utilizării tramvaiului sau a autobuzului.

Astfel, odată edificată ca fiind cea mai eficientă soluție de transport pentru interconectarea comunei Berceni cu centrul Capitalei, opțiunea dezvoltării și, implicit, a folosirii metroului va fi aprofundată, în perioada următoare, în cadrul Studiului de Fezabilitate, care va oferi informații concrete referitoare la amplasamentele de stații, precum și la soluțiile tehnice recomandate pentru construcția efectivă a noilor stații de metrou ale magistralei M2.

Prelungirea metroului în comuna Berceni, în parteneriat cu CJ Ilfov, Ministerul Transporturilor, CFR SA și Metrorex

extinderea metroului în comuna BerceniLa data de 1 noiembrie 2021 a fost semnat un protocol de colaborare între Sectorul 4 al Municipiului București, Consiliul Județean Ilfov, Ministerul Transporturilor, CNCF CFR SA și Metrorex S.A. în vederea prelungirii magistralei M2 până în comuna Berceni, dincolo de Șoseaua de Centură a Capitalei, în continuarea stației de metrou Tudor Arghezi, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

Protocolul a fost semnat la vremea respectivă de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Ionel Scrioșteanu, președintele Consiliului Județean Ilfov, Hubert Thuma, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, directorul general al Metrorex, Ștefan Paraschiv, și directorul general al CFR SA, Ioan Pintea.

La stația de metrou Tudor Arghezi, pe care Primăria Sectorului 4 o construiește pe Șoseaua Berceni, lucrările se apropie de final.

Ultimele Articole