Prejudiciul cauzat de greva STB din ianuarie, declarată ilegală de instanță, va fi cuantificat de o firmă de audit pe care conducerea societății vrea s-o selecteze în urma unei licitații. Apoi, STB se va îndrepta împotriva organizatorilor pentru recuperarea acestui prejudiciu. Între timp, concedierile celor care au oprit lucrul pe 20 ianuarie au devenit un subiect exploatat politic.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat vineri dimineață anunțul de licitație, în procedură simplificată, ce are ca obiect ”Servicii de auditare pentru cuantificare prejudiciu”. Valoarea totală estimată a contractului, care se va derula pe o perioadă de 60 de zile de la data semnării sale de către ambele părți, este de 100.000 de euro.
Potrivit Caietului de sarcini al procedurii de achiziție, vor fi contractate ”servicii de auditare pentru cuantificarea prejudiciului material și de imagine al STB SA pe perioada grevei ilegale, în baza reglementărilor în vigoare”.
Pentru participarea la procedura de achiziție se solicită un nivel minim al cifrei de afaceri anuale de 200.000 de euro pe an. De asemenea, ofertantul va prezenta documente din care să rezulte experiența de participare ca expert financiar în cadrul curților de arbitraj sau tribunal, atât local, cât și internațional.
Garanția de participare la licitație este de 1.000 de euro. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 24 mai 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până la data de 24 august 2022.
„Vinovații vor plăti prejudiciul cauzat de greva STB din ianuarie”
Surse din cadrul STB au declarat pentru Club Feroviar că, după ce prejudiciul va fi cuantificat, societatea se va îndrepta în instanță pentru recuperarea lui.
„Vinovații vor plăti. Ne vom îndrepta împotriva celor care au organizat această acțiune ilegală. Instanța trebuie să stabilească vinovații, în urma plângerii penale in rem pe care noi am depus-o”, au precizat sursele citate.
Greva STB din ianuarie a fost declarată ilegală de către instanță
Declanșată pe 20 ianuarie, greva angajaților STB a fost declarată ilegală de Tribunalul București o zi mai târziu.
Cu toate acestea, protestul a continuat, iar mijloacele de transport public de suprafață nu au ieșit pe trasee decât într-un număr foarte redus. Abia pe 25 ianuarie s-a încheiat protestul, iar circulația tramvaielor, troleibuzelor și autobuzelor a revenit la parametrii normali. Directorul general al societății, Adrian Criț, a avertizat încă de atunci că vor urma concedieri ale celor care au refuzat să reia lucrul după decizia instanței.
Protestul sindicalistului PSD, susținut de deputați pro-ruși
Lansarea licitației în vederea stabilirii prejudiciului vine la nici 24 de ore după ce, joi după-amiază, aproximativ 200 de sindicaliști de la STB, conduși de Vasile Petrariu, fost consilier general din partea PSD și un apropiat al fostului edil Gabriela Firea, au manifestat în parcarea societății.
La protest au fost prezenți și au luat cuvântul deputatul AUR George Simion și cel independent Dumitru Coarnă, așa cum a relatat Club Feroviar.
CITEȘTE și FOTO-VIDEO Protest la STB, cu deputați pro-ruși în susținerea sindicalistului PSD
Marcel Ciolacu le ia apărarea greviștilor ilegali
În hora politizării situației de la STB s-a prins joi după-amiază și președintele PSD și al Camerei Deputaților, care s-a folosit de protestul sindicaliștilor pentru a lansa un atac la adresa primarului general Nicușor Dan.
„Bucureștenii au nevoie de un transport public civilizat, nu de vendete politice! În loc să se concentreze pe rezolvarea solicitărilor perfect legitime ale angajaților Societății de Transport București – parc auto corespunzător care să asigure siguranța și confortul călătorilor, dar și condiții mai bune de muncă, directorii lui Nicușor Dan au <rezolvat> problema dând afară peste 220 din oamenii care au avut curajul să arate public cât de mare este dezastrul din cadrul societății de transport bucureștene”, a scris Marcel Ciolacu pe contul său de Facebook.