spot_img
vineri, decembrie 3, 2021
spot_img

Întâlnire Alexandru Nazare – Johannes Hahn. Prefinanțarea din PNRR, până la vară

Prefinanțarea din PNRR va fi pusă la dispoziţia statelor membre până în vara acestui an, a precizat Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget şi Administraţie, în cadrul unei videoconferințe pe care a avut-o vineri seara cu ministrul român al Finanţelor, Alexandru Nazare. În Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt incluse mai multe investiții feroviare.

Prefinanțarea din PNRR comisiile parlamentare de Transporturi

Potrivit Ministerului de Finanţe, discuţia a avut loc în contextul adoptării legislaţiei orizontale aferente acordului asupra Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 şi pachetului de redresare Next Generation EU (NGEU), agreat în cadrul Consiliului UE în 17 decembrie.

Prefinanțarea din PNRR este de 13%

”Din acelaşi pachet face parte şi Decizia privind resursele proprii ale Uniunii Europene (ORD) pentru perioada 2021-2027, care va trebui ratificată de statele membre, potrivit propriilor prevederi constituţionale, pentru a permite accesarea fondurilor aferente instrumentului NGEU. În cadrul discuţiilor, comisarul Hahn a oferit mai multe detalii privind data când statele membre ar putea primi prefinanţarea aferentă proiectelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Comisia Europeană estimează că prefinanţarea va putea fi pusă la dispoziţia statelor membre până în vara acestui an, în funcţie de evoluţiile şi eforturile statelor membre de a finaliza planurile naţionale”, a transmis Ministerul Finanţelor. Potrivit acordului agreat între Consiliul UE şi Parlamentul European, prefinanţarea reprezintă 13% din anvelopa financiară disponibilă pentru fiecare stat.

Sursa citată a explicat că cei doi oficiali au discutat, de asemenea, aspecte privind calendarul şi principalele elemente ale noilor propuneri de resurse proprii, pe care Comisia Europeană intenţionează să le prezinte până în iunie.

”Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a subliniat că, pentru România, în contextul actual, este esenţial ca orice propunere de nouă resursă proprie să asigure o povară echitabilă între statele membre, pe baza nivelului de dezvoltare al acestora. Ambele părţi au apreciat că elementul crucial este asigurarea unor fluxuri financiare constante, care să asigure o bună implementare a pachetului de redresare”, a mai transmis Ministerul Finanţelor. Cei doi oficiali au agreat o întâlnire în luna februarie la Bruxelles.

Ce prevede PNRR în zona feroviară

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prevede o alocare de 9,3 miliarde de euro pentru Transporturi. Cu aceste fonduri ar urma să fie realizate proiecte de peste 250 km de autostradă și drum expres, 140 km de cale ferată, 7 km de metrou și să fie achiziționate 39 de trenuri pentru calea ferată și 50 de rame de metrou.

Feroviar – Peste 140 km de cale ferată modernizată/electrificată cu un buget estimat de 2,8 mld. euro; – 39 unități de material rulant achiziționate cu un buget estimat de 350 mil. euro;

Metrou – 7 km de magistrală nouă cu un buget estimat de 1,08 mld. euro; – 50 unități de material rulant achiziționate cu un buget estimat de 500 mil. Euro.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole