Praga demareaza proiecte de transport urban de peste 80 milioane euro

Consiliul Municipal din Praga a aprobat un plan ambitios ce prevede extinderea retelei de tramvaie din capitala ceha, cu pana la 30 de linii noi si prelungiri ale celor existente. Obiectivul acestei strategii il constituie reducerea dependentei de autoturisme si autobuze alimentate cu carburanti fosili.

Planul aprobat va fi implementat in trei etape. Astfel, primele trei proiecte, pentru care planificarea este in stadiul cel mai avansat, vor fi demarate in urmatorii cinci ani. Respectivele proiecte cuprind trei extensii ale liniilor de tramvai, Divoká Šárka – Dědina fiind prima extensie in lungime de 2,4 kilometri si un cost de 893 milioane coroane cehe (35 milioane euro).

Urmeaza apoi extensia Sídliště Barrandov – Slivenec, in lungime de 1,9 kilometri si un cost de 691 milioane coroane cehe (27 milioane euro) si cea de-a treia extensie, pe ruta Modřany – Libuš in lungime de 2,1 kilometri si un cost de 500 milioane coroane cehe (19,3 milioane euro).

Pana in 2030 vor fi derulate alte 16 proiecte de linii noi de tramvai, cea mai lunga dintre acestea fiind linia Choceradská –Jižní Město, 6,1 kilometri, via cartierele Chodovec, Opatov si Háje.

Ultima etapa a extinderii retelei de transport urban pe sina din Praga cuprinde 11 proiecte, pentru care municipalitatea intentioneaza sa obtina aprobarile necesare pana in 2030.

In prezent, reteaua de tramvai din Praga are in total 142 de kilometri lungime si inregistreaza peste 360 milioane de pasageri transportati anual.