spot_img
marți, februarie 7, 2023
spot_img

Posibilă legătură feroviară Brașov-Bran, prin Râșnov

Localitatea turistică Bran ar putea fi legată feroviar de Brașov, în prezent trenul circulând doar pe ruta Brașov – Râșnov – Zărnești. Un studiu de fezabilitate ce va indica oportunitatea investiției va fi făcut după ce a fost aprobată finanțarea acestuia.

Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public Brașov a obținut o finanțare europeană nerambursabilă pentru a demara proiectul de implementare a transportului feroviar metropolitan, potrivit bizbrasov.ro. Cu acești bani se vor întocmi practic proiectele preliminare pentru modernizarea celor 7 trasee de tren metropolitan propuse, cu plecare din Gara Brașov, urmând să fie analizată și posibilitatea înființării a două noi rute.

Valoarea totală eligibilă a cererii de finanțare este de 15.504.173,75 lei din care contribuția Fondului european de dezvoltare regională (FEDR) este de 13.178.547,69 lei, 2.015.542,59 lei este contribuția de la bugetul de stat, iar de la bugetul local al Brașovului se va plăti o cofinanțare de 310.083,47 lei. După cum a declarat pentru BizBrașov președintele Agenției Metropolitane pentru Dezvoltare Durabilă Brașov, Dragoș David, miercuri a fost aprobată cererea de finanțare, de către Direcția Generală Organismul Intermediar pentru Transport din cadrul Ministerului Transporturilor, și în maximum o lună se va semna contractul de finanțare.

Bani europeni și pentru lucrări, dar și pentru achiziția de trenuri

Practic, din aceștia bani ar urma să se realizeze studiile de fezabilitate pentru modernizarea actualelor linii de cale ferată din zona metropolitană, respectiv spre Zărnești, Codlea, Feldioara, Sfântu Gheorghe, Întorsura Buzăului și Comarnic. De altfel, după cum a mai declarat Dragoș David, din această finanțare ar urma să se întocmească studiile de prefezabilitate, respectiv dacă se pot realiza și sunt fezabile, pentru rute de cale ferată între Râșnov și Bran, dar și între viitorul Aeroport și Bod, ținând cont că traseul dintre Gară și obiectiv este în curs de proiectare de către CFR.

În prezent, accesul în zona Bran – Moieciu este unul dificil, doar rutier. Persoanele care vor să ajungă aici pot veni pe rutier doar dinspre Pârâul Rece sau dinspre Târgoviște – Fundata. Pe feroviar se poate lua trenul până la Râșnov și continua călătoria pe drumul național spre Bran, apoi Moieciu de Jos, sau până la Zărnești, de unde deplasarea poate continua către zona Tohanu Nou, apoi Bran. Accesul este dificil în pofida faptului că, cel puțin de Sărbătorile de iarnă, zona este una foarte căutată de către turiști.

Pentru partea de proiectare și execuție propriu-zisă a lucrărilor, autoritățile brașovene în parteneriat cu CFR ar urma să acceseze o nouă finanțare europeană prin POIM, iar pentru achiziția trenurilor care ar putea circula pe aceste rute, finanțarea ar urma să fie asigurată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). (foto gara Zărnești, punctul terminus al călătoriei cu trenul de la Brașov)

Ultimele Articole