După cea a profesorilor, ar putea avea loc și o grevă la STB. Directorul general Adrian Criț spune că protestul nu ar fi justificat, pentru că salariile angajaților societății sunt ”extraordinare” în comparație cu alte categorii.
Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor București, principalul sindicat la nivelul Societății de Transport București (STB), a anunțat recent că în luna iulie vor începe negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă.
”Luna viitoare vom începe negocierea unui nou contract colectiv de muncă, la nivelul STB. Actualul contract expiră pe 31 august, iar conform noii legi a dialogului social, contractul poate fi negociat cu 60 de zile înainte de termenul de finalizare, așteptăm ca până pe 10 iulie să primim anunțul de începere a negocierii. Noi mai avem niște probleme nerezolvate de anul trecut, cum ar fi acordarea unor fonduri privind echilibrarea unor categorii sociale din punct de vedere financiar. Obligatoriu, vom cere bani în plus la salariu, inflația încă este destul de mare, puterea de cumpărare s-a diminuat mult. Clar, oamenii au așteptări din acest punct de vedere”, a spus Petrariu pentru Gândul.
Trebuie menționat faptul că Vasile Petrariu este un apropiat al fostului primar general Gabriela Firea și că a fost consilier general din partea PSD.
Grevă la STB, nejustificată în opinia administrației
Angajaţii Societăţii de Transport Bucureşti (STB) nu ar avea motive să intre în grevă, spune directorul general al STB Adrian Criţ.
„Eu cred că angajaţii noştri şi-au dat seama şi conştientizează faptul că beneficiază de nişte condiţii bune. Au nişte salarii extraordinare comparativ cu alte categorii”, a răspuns Adrian Criţ, întrebat de Ziarul Financiar despre posibilitatea ca angajaţii STB să recurgă la grevă.
Compania are circa 10.000 de angajaţi în acest moment, dintre care peste jumătate sunt şoferi sau vatmani. ”Societatea de Transport Bucureşti în momentul de faţă are 9.930 de angajaţi. Mai mult de jumătate sunt conducători de tramvaie, troleibuze, autobuze, vehicule de intervenţie. Circa 2.000 de angajaţi se ocupă de mentenanţa parcului de vehicule. Circa 800 de angajaţi se ocupă de întreţinerea căilor de rulare. Mai avem aproximativ 600 de angajaţi care lucrează la uzina de reparaţii. Salariul mediu net pe luna aprilie a fost de 5.400 lei pentru conducătorii de vehicule”, a mai spus Adrian Criţ.