Portul Constanta se alatura proiectului “Ruta Internationala de Transport Trans-Caspica”

Compania Nationala “Administratia Porturilor Maritime” Constanta si Asociatia “Trans-Caspian International Transport Route” (“Ruta Internationala de Transport Trans-Caspica”) au semnat in data de 15 iunie un protocol de colaborare privind afilierea Administratiei Porturilor Maritime ca membru al asociatiei internationale. Documentul a fost semnat la Astana, Kazahstan, in cadrul celui de-al IV-lea Business-Forum International de Transport si Logistica “New Silk Way”.
Demersul se inscrie in strategia Companiei Nationale “Administratia Porturilor Maritime” SA Constanta de crestere a traficului de marfuri prin dezvoltarea legaturilor cu Asia Centrala, un important punct de origine si consum al marfurilor europene, dar mai ales, o placa turnanta intre China, India si Iran, pe de o parte, si Uniunea Europeana, pe de alta parte.
Translogist Intertrans Unigrup este compania care a initiat acest proiect, alaturi de Caile Ferate din Azerbaidjan, Caile Ferate din Georgia si Caile Ferate din Kazahstan.
Ruta Internationala de Transport Trans-Caspica vizeaza dezvoltarea transportului multimodal pe un coridor ce insumeaza peste 4700 km, asigurand legaturi intre China, Kazahstan, Azerbaidjan, Georgia si Turcia, cu destinatia finala, Europa.
Proiectul implica o ruta de transport pe directiile China-Portul Batumi (Georgia)-Portul Constanta (Romania)-Europa si, din Iran, ruta este directionata catre Astara-Portul Batumi-Portul Constanta.
Prin Dostyk (oras aflat in Regiunea Almaty din Kazahstan, la granita cu Xinjiang, China) catre Europa, folosind porturile Batumi si Constanta, timpul de calatorie este de 20-25 de zile, in timp ce timpul de calatorie prin transport maritim din China catre Europa Centrala (prin porturile chineze si Europei de Vest) este de 45 de zile.
Reducerea timpului de tranzit si a costurilor pentru transporturile de marfa, optimizarea costurilor si cresterea potentialului de tranzit sunt printre avantajele rutei.