miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Portugalia va achizitiona 22 de trenuri regionale noi

Guvernul de la Lisabona a aprobat o finantare de aproximativ 170 milioane de euro pentru achizitia a 22 de trenuri regionale noi, acestea urmand sa fie operate de catre Compania Nationala Comboios de Portugal (CP). In plus, a fost anuntat si un plan de investitii in infrastructura in valoare de 2 miliarde de euro.

Guvernul portughez a facut precizarea ca aceasta este prima achizitie de material rulant nou, efectuata in ultimii 20 de ani. Finantarea va fi suportata si prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala (ERDF), precum si prin Fondul de Coeziune, pentru perioada 2021-2027.

Statul portughez va asigura o treime din suma totala, prin intermediul Fondului de Mediu, banii urmand a fi alocati in 2019.

Noile trenuri vor fi puse in circulatie pe linii regionale, insa abia incepand cu 2023-2024.

Pana atunci, Comboios de Portugal va asigura serviciile de transport regional cu trenuri furnizate de catre operatorul national spaniol, RENFE, prin intermediul unui contract de inchiriere in valoare de 10 milioane euro.

Ministrul Marques a anuntat ca pentru noile trenuri ce urmeaza sa fie achizitionate, Compania de Mentenanta a Echipamentelor Feroviare va angaja in jur de 100 de persoane.

“Vor fi achizitionate 12 automotoare bimodale, capabile sa ruleze pe linii electrificate cat si pe cele neelectrificate si 10 automotoare electrice”, a precizat ministrul portughez pentru Planificare si Infrastructuri, Pedro Marques.

Executivul portughez a precizat ca noile masuri vor promova utilizarea transportului public, venind astfel in sprijinul obiectivului national de reducere a emisiilor poluante.

Ultimele Articole