Portugalia liciteaza instalarea ETCS pe cateva sectiuni

Pe langa acest proiect, Portugalia va organiza o licitatie pentru modernizarea sectiunii de cale ferata dintre Guarda si Cerdeira, situata pe Coridorul International de Nord. Administratorul portughez de infrastructura feroviara (Infraestruturas de Portugal) a scos la licitatie instalarea sistemului ETCS pe cateva linii de cale ferata, iar investitia este estimata la 63,3 milioane de euro.

Astfel, ETCS urmeaza sa fie instalat pe sectiunile Norte – Línea del Norte si Linia Beira Alta (Pampilhosa – Vilar Formoso), situate pe Coridorul International de Nord. Instalarea ETCS urmeaza apoi si pe Coridorul International de Sud, pe sectiunea Évora – Elvas, precum si pe Linia de Est (Elvas-Caia/Frontiera cu Spania), precum si pe Coridoarele Complementare – Línea del Duero (Caíde-Régua).

Contractele includ instalarea ETCS si integrarea acestui sistem in centrele de control al traficului de la Lisabona si Oporto, echiparea coridoarelor internationale cu sisteme interoperabile de control al traficului, precum si automatizarea si integrarea trecerilor la nivel.

De asemenea, Infraestruturas de Portugal  a organizat o licitatie si pentru modernizarea sectiunii  Guarda si Cerdeira, in lungime de 14 kilometri, situata pe Línea de Beira Alta- tronsonul Guarda-Vilar Formoso. La randul sau, acest tronson este parte a Coridorului International de Nord.

Cu o investitie de 11 milioane de euro si un timp de executie de aproximativ zece luni, contractul pentru acest proiect prevede reinnoirea completă a liniei de cale ferata prin inlocuirea traverselor bi-bloc cu alte traverse monobloc multifunctionale. In plus, peronul garii va fi stabilizat, iar sisteme de drenaj si peretii vor fi imbunatatite, iar sistemele de catenare, de semnalizare si de comunicatii vor fi adaptate.