Portugalia aloca peste 500 mil euro pentru mobilitate urbana durabila

Guvernul portughez a anuntat ca va aloca un total de 546 milioane de euro pentru extinderea retelelor de metrou din Lisabona si Porto, pentru linia de cale ferata din Cascais dar si pentru sistemul de mobilitate “Mondego”.

Din totalul sumei a fost deja anuntata alocarea a 285 milioane euro. Banii vor proveni din reprogramarea proiectului Portugalia 2020, reprogramare financiara pentru care guvernul de la Lisabona a cerut aprobare de la Comisia Europeana.

Astfel, investitia va fi disponibila pentru imbunatatirea sistemului de cale ferata conventional si a celui light rail din regiunea Coimbra.

In plus, guvernul portughez spera ca prin sprijin financiar din partea Uniunii Europene dar si prin imprumuturi bancare sa poata aloca relansarii programului Portugalia 2020 o finantare de 2,93 miliarde euro. Cea mai mare parte din aceste fonduri va fi indreptata catre sistemul de transport feroviar si mobilitate urbana durabila, insa aceasta din urma va fi sustinuta financiar doar daca proiectele sunt pe segmentul de cale ferata (light rail, metrou, etc.).

Si inovarea se numara printre domeniile care beneficiaza de stimulente financiare.

Poza: https://www.mundoportugues.tv