Portugalia aloca circa 170 milioane euro pentru achizitia de trenuri noi

Caile Ferate Portugheze (Comboios de Portugal) au publicat o licitatie pentru achizitia a 12 ramele bimodale, electrice si diesel, precum si achizitia a zece rame diesel. Valoarea contractului este estimata la 168,2 milioane de euro.

Anuntul a venit imediat dupa ce Caile Ferate Portugheze si-au reinnoit contractul de servicii publice pentru inca zece ani, pana in 2029. Optional, contractul de servicii publice poate fi extins pe inca cinci ani.

Noua concesiune ofera Cailor Ferate Portugheze siguranta financiara pentru a derula investitii in achizitia de material rulant nou.

Achizitia va fi sustinuta si printr-o finantare in valoare de 109 milioane de euro, acordata de catre Fondul European pentru Dezvoltare Regionala (FEDR) si de catre Fondul European de Coeziune pentru perioada 2021-2027. Restul de pana la circa 170 milioane de euro va fi acoperit de la bugetul de stat si de la Fondul de Mediu din Portugalia.

Reinnoirea parcului de material rulant este strans legata de modernizarea liniei Lisabona-Oporto, modernizare propusa in cadrul Programului National de Investitii 2030. Acest proiect ar putea genera o crestere de 30% a numarului pasagerilor pe principala ruta intercity a Portugaliei.

Se estimeaza ca in curand se vor demara si proceduri pentru achizitia de material rulant pentru lung-parcurs.