spot_img
luni, noiembrie 28, 2022
spot_img

Polonia va liberaliza piata feroviara inaintea altor state UE

Presedintele polonez, Andrzej Duda, a semnat un decret prin care se accelereaza introducerea liberalizarii pietei interne a transportului feroviar de pasageri, in Polonia, fata de restul statelor membre ale Uniunii Europene. Actul legislativ reprezinta in acelasi timp o compensare pentru ajutorul de stat acordat Cailor Ferate Regionale.

Scopul acestui amendament la Legea Transportului Public este acela de a alinia dispozitiile legislatiei nationale la cele ale Uniunii Europene, in ceea ce priveste Pachetul IV Feroviar. In consecinta, regulile pentru incheierea directa a contractelor de servicii publice, fara licitatie, au fost modificate – acest lucru va fi posibil numai in anumite cazuri.

Prin introducerea amendamentului, Polonia va scurta perioada de tranzitie cu trei ani in raport cu alte tari ale Uniunii Europene. Contractele incheiate fara licitatie vor fi valabile pana in anul 2030, nu pana in 2033, iar dupa 12 decembrie 2020, in domeniul serviciilor de transport feroviar de calatori, nu se vor aplica anumite scutiri principiului general de atribuire a contractelor.

In plus, Legea clarifica definitia „transportului feroviar” si permite incheierea unui contract de prestare a serviciilor publice in domeniul transportului inter-regional si international de calatori, in cazul in care acestea sunt incredintate aceluiasi operator.

Ultimele Articole