Polonia si Belarus ar putea construi un nou pod feroviar peste raul Bug

Planul pentru o conexiune intre Terespol (Polonia) si Brest (Belarus) incep sa prinda contur. PKP PLK, administratorul polonez de infrastructura feroviara, a anuntat ca este in negocieri cu Belarus, referitoare la noul pod de cale ferata. Ministrul adjunct al Infrastructurii din Polonia, Andrzej Bittel, considera ca acest pod este necesar pentru sporirea capacitatii feroviare dintre cele doua state.

“Am inceput un dialog cu cei din Belarus, acestia analizand in prezent propunerile noastre referitoare la proiect”, a precizat Andrzej Bittel.

Potrivit acestuia, sporirea capacitatii transportului feroviar transfrontalier, in partea de est a Poloniei, la granita cu Belarus, va permite imbunatatirea serviciilor de transport de pasageri si va accelera transportul de marfa, mai departe, catre vestul si sudul Europei. Deocamdata infrastructura actuala poate sustine fluxul de transport, insa prognozele arata o crestere a acestuia, iar in acest caz, este cu siguranta nevoie de sporirea capacitatii feroviare.

“In acelasi timp, am fost eficienti in indeplinirea obligatiilor pe care ni le-am asumat prin acordurile internationale pentru transportul de marfa. Intentionam sa lansam o serie de investitii care ne vor permite sa sporim capacitatea, in special tinand cont de faptul ca pe masura ce initiativa One Belt One Road se dezvolta, se multiplica si trenurile care vor tranzita Polonia”, este de parere Andrzej Bittel.

Polonia a anuntat, de asemenea, ca incepand cu trimestrul IV din 2019 intentioneaza sa deschida un nou punct de trecere al frontierei cu Belarus, la Czeremcha-Wysokie.

 

Foto: agentia PAP/Jacek Turczyk