Polonia demareaza constructia unei noi linii

Caile Ferate Poloneze au anuntat o licitatie pentru elaborarea documentatiei necesare constructiei unei linii noi care sa lege Podłęże de Tymbark si Mszana Dolna (in sudul Poloniei). Valoarea contractului se ridica la 200 de milioane de zloti (47,2 milioane de euro). Deschiderea ofertelor este programata pentru inceputul lui 2018.
Proiectul noii linii vizeaza constructia sectiunii Podłęże – Piekiełko si modernizarea liniei Chabówka – Nowy Sacz, valoarea investitiei fiind estimata la 7 miliarde de zloti (1,65 miliarde de euro).
„Conform anuntului guvernului, constructia liniei de cale ferata Podłęże – Piekiełko intra in faza de implementare. PKP PLK a anuntat o licitatie pentru elaborarea documentatiei de proiect in vederea constructiei liniei care va facilita si va reduce timpul de calatorie din Cracovia catre sudul tarii”, a declarat Andrzej Adamczyk, Ministrul Infrastructurii si al Constructiilor.
Constructia liniei de cale ferata Podłęże – Piekiełko este impartita in trei etape. Prima etapa implica dezvoltarea proiectului si eliberarea terenului necesar noilor rute, in timp ce celelalte doua etape se concentreaza pe modernizarea liniei 104 existente intre Chabówka si Nowy Sacz si constructia unei rute noi. Prima etapa, care include lucrarile premergatoare, va fi implementata intre 2017 si 2021. Incepand cu 2020, PKP PLK va implementa ultimele doua etape care vor fi finalizate pana in 2026.
Linia Podłęże – Piekiełko va necesita lucrari de constructie si reconstructie la peste 60 de poduri, aproape 240 de podete, 16 viaducte si constructia de peroane noi in noua statii, dar si constructia a doua tuneluri cu o lungime totala de 5,76 km in Limanowa.
Proiectul reprezinta un alt pas catre imbunatatirea calatoriei in Regiunea Malopolska (Voievodatul Polonia Mica), de la nord la sud, dar si pe axa Marea Baltica – Balcani – Marea Neagra si va descongestiona liniile de marfa intens exploatate din Silezia Superioara. Noua linie de cale ferata va completa legaturile lipsa de pe reteaua globala a TEN-T.