spot_img
vineri, august 12, 2022
spot_img

Polonia aloca mai multe fonduri modernizarii accesului feroviar in porturi

Consiliul Ministrilor din Polonia a adoptat o hotarare care permite o crestere de 737 milioane de euro (3,2 miliarde de zloti) a bugetului Programului National Feroviar de la 15,3 miliarde de euro (66,4 miliarde de zloti) la 16,2 miliarde de euro (70 de miliarde de zloti). Programul National Feroviar se va desfasura pana in 2023.

„Cresterea bugetului Programului National Feroviar la aproape 70 de miliarde de zloti este o dovada de incredere in activitatile pe care le realizam prin modernizarea liniilor de cale ferata”, a declarat Secretarul de Stat pentru Infrastructura Andrzej Bittel.

Bugetul marit al Programului implica implementarea proiectelor concurente cofinantate in cadrul Mecanismului de Interconectare a Europei.

„Odata cu actualizarea bugetului, PKP Polskie Linie Kolejowe va putea sa selecteze contractorii si sa inceapa lucrarile de constructii in porturi pe ruta Poznań-Szczecin anul acesta”, a declarat Ireneusz Merchel, Directorul Executiv al Cailor Ferate Poloneze.

Prin aceasta hotarare, cresterea resurselor financiare va permite imbunatatirea accesului feroviar catre porturile Gdynia, Gdańsk, Świnoujście si Szczecin, permitand dezvoltarea dinamica a porturilor poloneze, a explicat Ministrul Infrastructurii Andrzej Adamczyk.

414,5 milioane de euro (1,8 milioane de zloti) vor proveni din bugetul de stat pentru recapitalizarea PKP PLK care va asigura implementarea corespunzatoare a programului pana in 2023. Aceste fonduri vor fi alocate proiectelor de imbunatatire a accesului feroviar catre cele patru porturi prioritare care sunt importante pentru economia nationala. Necesitatea cresterii fondurilor pentru aceste proiecte rezulta din depasirea valorilor estimate ale investitiilor in porturi.

322,4 milioane de euro (1,4 milioane de zloti) vor fi acoperite prin imprumutul acordat de Banca Europeana de Investitii. Aceste fonduri vor fi folosite pentru cofinantarea investitiilor in porturi si pentru modernizarea liniei de cale ferata E59 care leaga Poznań de Szczecin, inclusiv sectiunea Wronki – Słonice care a fost mutata de pe lista de rezerva pe cea principala pentru a obtine cofinantarea UE.

Compania PKP PLK a anuntat recent ca a implementat 60% din Programul National Feroviar care include 220 de proiecte.

Ultimele Articole