Polonia acorda un nou contract pentru instalarea ERTMS

La 5 ianuarie, Compania de Cale Ferata din Polonia si Thales au semnat contractul pentru instalarea sistemului ERTMS/ETCS Level 2 pe sectiunea de linie E20 Kunowice – Terespol (excluzand jonctiunea Varsovia) si pentru furnizarea serviciilor de supraveghere a lucrarilor. Valoarea contractului ERTMS este de 165,37 de milioane de euro (691 de milioane de zloti), valoarea totala a contractului, alaturi de contractul de supraveghere a lucrarilor, se ridica la 169 de milioane de euro (707 milioane de zloti). Conform contractului, Thales s-a angajat sa finalizeze documentatia, lucrarile de constructie si sa obtina toate autorizatiile necesare pentru utilizarea sistemului in 61 de luni.
„Un sistem ERTMS modern pe ruta internationala E20 va asigura legaturi mai eficiente pentru transportul de calatori si cel de marfa intre Polonia si Europa. De asemenea, va creste nivelul de siguranta pe reteaua feroviara si va imbunatati conditiile de lucru pentru angajatii din domeniul feroviar”, a declarat Ireneusz Merchel, Director Executiv PKP Polskie Linie Kolejowe.
Implementarea ETCS pe sectiunea Kunowice – Terespol implica instalarea echipamentelor de control al traficului pe doua sectiuni ale liniei E20, una de la statia Kunowice catre statia Warszawa Gołąbki si cealalta de la statia Sulejówek Miłosna la statia Terespol. Proiectul include 25 de statii si cinci centre de control locale care vor permite controlul traficului feroviar si vor creste siguranta serviciilor feroviare, inclusiv la trecerile la nivel. Centrele de control vor fi construite in orasul Mińsk Mazowiecki, in Błonie, la vest de Varsovia, in Opalenica – in partea central-nordica a Poloniei, in Zbąszynek, in vestul Poloniei si Rzepin, in nord-vestul Poloniei.
Proiectul primeste o cofinantare europeana de 85% prin Mecanismul de Interconectare a Europei, prin intermediul celei de-a treia cerere de propuneri.
In prezent, sistemul ERTMS/ETCS este implementat pe 331 de km, iar compania de cale ferata intentioneaza sa instaleze sistemul pe 700 de km pana in 2025. Strategia ERTMS include implementarea sistemului pe o retea de 3,400 de km.
In decembrie 2016, compania a anuntat doua licitatii in valoare de 239,5 milioane de euro (1 miliard de zloti) pentru implementarea ERTMS/ETCS pe 1000 km pe liniile de cale ferata. Acestea implica sectiunile de cale ferata Kunowice – Terespol, Łowicz – Łuków si Podłęże – Rzeszów pe reteaua centrala TEN-T.