Polonia a semnat contractele pentru instalarea GSM-R

Proiectul, derulat de Nokia, ar putea fi finalizat in 2023

Nokia, alaturi de partenerii sai Herkules, Pozbud si Wasko, a semnat un contract, pe cinci ani, cu administratorul de infrastructura feroviara din Polonia, PKP PLK, contract ce prevede instalarea sistemului GSM-R  la nivel national, pentru a spori siguranta si fiabilitatea intregii retele feroviare.

Acest proiect, estimat pentru finalizare in 2023, ofera Poloniei unul din cele mai moderne sisteme de comunicatii din Europa. Solutia livrata de catre Nokia va permite PKP PLK sa sporeasca siguranta si fiabilitatea transportului feroviar, scopul final fiind acela de a satisface cerintele clientilor.

Nokia va asigura instalarea, punerea in functiune, integrarea tertilor, asistenta si mentenanta principala pentru 13,800 km de retea GSM-R si pentru peste 11 000 km de fibra optica echipata cu sistemul IP Multiprotocol Label Switching (IP IPL / MPLS ) si echipament optic de multiplexare in diviziune de lungime de unda (dense wavelength division multiplexing DWDM). Acesta include o solutie GSM-R end-to-end (retea radio si de baza, inclusiv NetAct, mesagerie si diverse produse terte), o retea de baza IP-MPLS, securitate si tehnologie DWDM pentru reteaua de fibra optica. Companiile Herkules, Pozbud si Wasko vor fi responsabile de lucrarile civile, inclusiv lucrarile de constructie pentru instalarea retelei de fibra optica.

Odata finalizata, noua retea de comunicatii va permite administratorului de infrastructura feroviara din Polonia sa indeplineasca cerintele Uniunii Europene referitoare la sistemul ERTMS, GSM-R fiind o esential pentru Sistemul European de Management al Traficului. Proiectul este in principal finantat de catre Uniunea Europeana si suplimentat cu fonduri  de la bugetul de stat din Polonia.

„Nokia este incantata sa participe la acest proiect ambitios de digitalizare a retelei feroviare din Polonia. Acesta este cel mai mare contract pe care Nokia l-a semnat cu PKP PLK”, a precizat Matthieu Bourguignon, Vicepresedinte executiv, Europa, divizia Intreprinderi Globale si Sector Public din cadrul Nokia.