Polonezii de la PESA, singuri ofertanți pentru tramvaiele destinate Iașiului

16 iulie 2019
tramvai Pesa

Firma poloneză Pojazdy Szynowe PESA Bydgoszcz Spolka Akcyjna (PESA) este singura care a depus oferte la licitația derulată pentru achiziția a 16 tramvaie la Iași.

După ce au pierdut licitația derulată la Timișoara pentru vânzarea a 40 de tramvaie cu baterii, firma poloneză PESA își înceară norocul la Iași, unde Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a demarat o licitație pentru cumpărarea a 16 tramvaie, lungi de 30 de metri.

Un anunț apărut marți, ultima zi  în care a fost posibilă depunerea ofertelor, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice menționează faptul că firma poloneză a fost singura ce a depus o propunere. În condițiile în care oferta companiei PESA va fi acceptată de către autoritatea contractantă, contractul va fi primit de aceasta.

Valoarea totală a achiziţiei publice este estimată la 184 milioane lei (38,61 milioane euro), contractul nu este împărţit pe loturi. Nu se va încheia un acord-cadru. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare a fost inițial 12 martie 2019, dar a fost prelungit succcesiv până luni, 15 iulie.

Criteriile de atribuire urmăresc cel mai bun raport calitate – preţ, astfel componenta financiară va avea o pondere de 80%, componenta tehnică urmând să aibă o pondere de 20%.

Tramvaiele vor avea o capacitate de transport de minim 55 persoane pe scaune fixe, nerabatabile, din care minim 6 accesibile din low floor. Tramvaiele vor avea o capacitate de transport totală de 165 călători transportați în picioare.

La fel ca şi restul procedurilor anunţate de către MDRAP pentru oraşele Brăila, Galaţi, Ploieşti, Reşita şi Craiova, achiziţia este finanţată prin intermediul Programului Operaţional Regional – POR.

Achiziția de tramvaie la Iași are loc într-un context în care administrația locală a acestui oraș pune preț pe revitalizarea acestui mod de transport.

Recent însă, primăria Iași a anulat o licitație de achziție a 16 tramvaie de circa 26 m destinate transportului public de călători a fost anulată din lipsa depunerii de oferte, după ce termenul de depunere a fost prelungit până la data de 12 iunie.

Licitația a fost demarată în în luna aprilie 2019. Conform SEAP, municipiul Iaşi implementează trei proiecte, de reabilitare a infrastructurii de tramvai, finanțate din fonduri nerambursabile europene prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4 – Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific – 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă.

Proiectele cuprind „Activitatea de achiziționare material rulant”, tramvaie, în scopul atingerii obiectivului general al proiectelor, reprezentat de reducerea emisiilor de carbon”.
Proiectele enumerate sunt următoarele:
1) „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iaşi”- Reorganizarea circulației pe Bulevardul Tudor Vladimirescu” -7 tramvaie;
2) „Reabilitarea infrastructurii de tramvai în municipiul Iaşi”- 5 tramvaie;
3) „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași-Dancu” – 4 tramvaie

Cine este PESA

Compania este cel mai mare producător de material rulant din Polonia. Recent, vehiculul de investiţii al statului polonez  – PFR a semnat un acord de investiţii cu PESA Bydgoszcz, achiziţionând o participaţie de aproape 100% la companie în schimbul a 300 milioane de zloţi (70 milioane de euro), potrivit emerging-europe.com.

PESA este cel mai mare producător de trenuri al Poloniei şi furnizează servicii de modernizare, mentenanţă, reparaţii de material rulant.

PESA produce trenuri şi tramvaie în două fabrici din Polonia, produsele ajungând în mai multe ţări din Europa. În România, PESA a livrat patru tramvaie în Cluj-Napoca.

În ultimii şapte ani, compania a produs peste 600 de tramvaie. PESA a investit în ultimii cinci ani peste 500 milioane de zloţi (circa 120 milioane de euro) în cercetare şi dezvoltare.