joi, aprilie 24, 2025

Poliția Transporturi Mureș, campanie în școli împotriva fenomenului selfie pe tren

Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Mureș au lansat o campanie în școli, pentru prezentarea riscurilor de electrocutare la seflie pe tren, mai ales că, în această lună, un tânăr a decedat în stația CFR Daneș.

”La data de 16 martie 2025, în jurul orei 15:15, polițiștii Serviciului Județean de Poliție Transporturi Mureș au fost sesizați cu privire la faptul că, în stația CF Daneș, o persoană ar fi fost electrocutată. La fața locului polițiștii au constatat că aspectele sesizate se confirmă, fiind identificat un tânăr de 17 ani care, din nefericire, nu mai prezenta semne vitale. Din primele verificări a reieșit faptul că, anterior, acesta s-ar fi urcat pe un vagon al unui tren de marfă staționat, electrocutându-se mortal. Trupul neînsuflețit a fost transportat pentru efectuarea necropsiei, în cauză cercetările continuând în cadrul unui dosar penal de ucidere din culpă”, a precizat luni Inspectoratul de Poliție Județean Mureș, la solicitarea Agerpres.

CITEȘTE și Începe sezonul selfie-urilor de pe vagoane. Avertisment CFR

Potrivit IPJ Mureș, tânărul în vârstă de 17 ani era din județul Sibiu și încă nu există date care să arate cu certitudine că în acest caz a fost vorba despre intenția de a realiza un selfie pe vagonul trenului.



Campanie împotriva selfie pe tren

Pentru conștientizarea acestor pericole de către cei tineri, în cursul lunii martie, Serviciul Județean de Poliție Transporturi Mureș, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Mureș – Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a început o serie de activități preventive, la nivelul mai multor unități școlare din județul Mureș.

”În ultimii ani, zeci de tineri, de multe ori minori, au suferit accidente grave pentru un selfie pe tren. Dorința de faimă, în special pe rețelele sociale, coroborată cu lipsa de conștientizare a pericolelor, a condus la tragedii ce au afectat nu doar victimele, ci și familiile acestora, lăsând în urmă suferință și regrete (…). O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini cunosc riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal pericolul producerii unui arc electric și al electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 de volți). Este important de știut că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acest pericol, căderea de la înălțime poate provoca traume grave, inclusiv fracturi, leziuni ale coloanei vertebrale sau chiar deces”, a arătat luni IPJ Mureș, într-un comunicat de presă.

Astfel, au fost organizate sesiuni de informare cu aproximativ 190 de elevi ai Școlii Gimnaziale Corneliu Regman din Daneș și ai Școli Gimnaziale Petre Popescu din Vânători în legătură cu riscurile determinate de nerespectarea normelor de siguranță în zona căilor ferate. De asemenea, peste 400 de elevi de la Liceul Tehnologic din Deda au luat parte la discuții și dezbateri cu polițiștii de Transporturi pe subiectul dorinței de a obține validare pe rețelele sociale, pericolul pozelor sau selfie-urilor făcute pe tren, dar și tragediile ireversibile pe care acestea le pot cauza într-o fracțiune de secundă.

”Electrocutarea poate cauza arsuri severe, stop cardiac, afectarea sistemului nervos și, în cele mai multe cazuri, duce la pierderea vieții în mod instantaneu. Recuperarea celor care supraviețuiesc unor astfel de accidente este lungă și dificilă, implicând multiple intervenții chirurgicale și terapii de recuperare, cu impact major asupra calității vieții”, au precizat reprezentanții IPJ Mureș.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole