miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

FOTO-VIDEO. Poezie pentru Grindeanu la mitingul ceferiștilor: ”DNA-ul e la fereastră”

La mitingul ceferiștilor organizat joi în Piața Victoriei nu au participat decât o mână de ceferiști. Mult mai mulți au fost reprezentanții sindicaliștilor din domeniul silvic (verde) și cei ai polițiștilor (roșu) decât ai angajaților CFR (vișiniu). Totuși, sarea și piperul protestului organizat de Confederația Sindicală Națională Meridian au dat-o tot ceferiștii, cu o poezie dedicată ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Aproape 1.000 de sindicaliști s-au strâns joi dimineață în fața sediului Guvernului României, pentru a protesta față de prevederile noului proiect de Lege a pensiilor. Printre organizatori s-a aflat și Rodrigo Maxim, președintele Federației Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România, unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat de la calea ferată.

Numai că ceferiștii ori au fost la muncă, ori au fost liberi și au preferat să stea acasă decât să vină în Piața Victoriei pentru a-și striga nemulțumirile, chiar dacă a fost o zi însorită de toamnă.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Sindicaliștii, nemulțumiți de noua Lege a pensiilor

Principala nemulțumire a organizațiilor sindicale este legată de Proiectul de Lege privind sistemul public de pensii adoptat de Guvern în ședința din data de 09.11.2023, care în mod surprinzător abrogă în mod expres drepturi în vigoare prevăzute în statutele profesionale ale silvicultorilor, ceferiștilor și ale altor categorii de personal, în ceea ce privește condițiile de pensionare.

Drepturile lucrătorilor stabilite prin lege privind încadrarea locurilor de muncă în condiții deosebite și speciale nu trebuie să fie abrogate, spun sindicaliștii. „Mai mult, prin proiectul legislativ promovat pe repede înainte, nu se rezolvă problema inechităților din sistemul de pensii și nici întârzierile cronice la aplicarea unor legi importante pentru militarii în rezervă, polițiștii locali etc”, afirmă ei.

Rodrigo Maxim a expus nemulțumirile la mitingul ceferiștilor

În discursul său de la tribuna instalată în Piața Victoriei, Rodrigo Maxim a criticat modul în care a fost aplicată la CNCF CFR SA și SNTFC CFR Călători Legea 195/2020 privind Statutul personalului feroviar.

Practic, la cele două companii din subordinea Ministerului Transporturilor legea s-a aplicat uniformizând salariile. În momentul de față, în cele două entități există doar două salarii de bază, de 4.500 de lei și de 6.500 de lei, ultimul fiind pentru cei cu studii superioare. Liderul sindical a mai criticat și faptul că până la această dată nu au fost aprobate bugetele de venituri și cheltuieli pe anul în curs ale CFR SA și CFR Călători. De asemenea, Legea 296/2023 nu mai permite acordarea de tichete de masă către ceferiști și salariații de la metrou.

Proiectele de bugete și Memorandumul prin care se exceptează companiile feroviare de la Legea austerității erau chiar joi pe ordinea de zi a Guvernului, așa cum a scris Club Feroviar, însă ce se mai pate face într-o lună și jumătate, când tot restul anului s-a mers pe 1/12 din bugetele de anul trecut?

Denisa Popovici, poezie pentru clasa politică, cu dedicație specială pentru Grindeanu

Insuficiența numerică a ceferiștilor a fost compensată de ”condimentele” pe care le-au adus mitingului din fața Palatului Victoria.

Denisa Popovici, președintele Uniunii Sindicatelor din Spitalele CFR, a citit de la tribună o poezie dedicată clasei politice în general și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, în special:

”Cine’s boieri la MT?

Grindeanu și PSD.

Ieri ne-a vândut PNL-ul

Azi ne îngroapă PSD-ul.

Spitatele le vor plecate,

Noi le spunem nu se poate.

Spitalele sunt ale noastre

Și cătușele ale voastre.

Ați furat și tot furați,

Acum și viața vreți s-o luați.

Viața noastră nu-i a voastră,

DNA-ul e la fereastră.

Astăzi vă batem la ușă,

Mâine veți fi în cătușe.

Astăzi noi protestăm,

Mâine noi nu vă votăm.

Nu putem vota licheaua

Care ne vinde rețeaua.

Astăzi noi atât vă spunem,

Mâine altă acțiune.

Astăzi vă lăsăm cu bine,

Mâine s-aveți ce vi se cuvine”.

Ultimele Articole