miercuri, iunie 26, 2024
spot_img

Piteștenii mai au de așteptat repararea a două poduri feroviare pericol public

Două poduri feroviare din Pitești, de pe bulevardul Petrochimiștilor, sunt de ani buni un adevărat pericol public. Piteștenii mai au însă de așteptat repararea lor, căci licitația lansată în acest sens de Sucursala Regională de Căi Ferate Craiova a fost anulată.

Peste bulevardul Petrochimiștilor din Pitești trec, la mică distanță unul de celălalt, două poduri feroviare. Pericolul pe care îl reprezintă aceste poduri a fost și semnalat de cetățeni, dar și consemnat în Raportul de expertiză realizat de societatea ieșeană Pod-Proiect SRL.

”Pilele prezintă fisuri verticale şi crăpături accentuate, precum şi dislocări de beton din cămăşuiala elevaţiei pilei ce pot cădea în gabaritul străzii punând în pericol siguranţă rutieră. (…) Culeile prezintă degradări şi fisuri pronunţate în zona aparatelor de reazem, precum şi fisuri verticale pe elevaţie, iar aripile au moloane desprinse. Apariţia primelor degradări a fost consemnată în anul 2017. Tablierele metalice ale ambelor poduri au fost lovite de-a lungul timpului de mai multe ori de vehicule rutiere. (…) În anul 2006 tablierul podului din deschiderea a doua a fost lovit de un autovehicul rutier și deplasat cu cca. 10 cm de pe reazemul din capul Y al staţiei. Tablierul a fost readus la poziţie prin ripare si ridicat cu prese pentru a permite repararea cuzineţilor. Până în prezent nu au fost executate lucrări de reparaţii, iar aceste procese de degradare gravă existente la nivelul structurii de rezistență a suprastructurii și infrastructurii pasajului prezintă un pericol major pentru siguranţa circulaţiei feroviare şi rutiere”, se arată în documentul citat.Licitație anulată pentru repararea a două poduri feroviare din Pitești

După ce acest raport de expertiză a fost realizat conform contractului cu firma ieșeană, atribuit în urma unei licitații, contra sumei de 136.000 de lei, acum a venit rândul lansării licitației pentru proiectare și execuție.

Așa cum am relatat la vremea respectivă, în sistemul electronic de achiziții publice a fost postat în luna mai anunțul de licitație ce are ca obiect ”Reparații poduri km 111+025 linia CF 101 Pitești-Craiova și km 2+100 linia CF 102 ramificație Golești-Bradu de Sus (proiectare și execuție)”. Valoarea totală estimată a contractului era de 5.533.624,18 lei (1,11 milioane de euro).

Strada Petrochimiștilor din municipiul Pitești este supratraversată de două pasaje inferioare care susțin, unul linia CF 101 Pitești-Craiova, și celălalt linia 102 Ramificația Golești-Bradu de Sus, se arată în anunț. Pe linia CF 101 Pitești-Craiova, pasajul inferior pe grinzi metalice cu inima plină cale sus este amplasat la km 111+025, între stațiile Pitești și Craiova. Pe linia CF 102 Ramificația Golești-Bradu de Sus, pasajul inferior pe grinzi metalice cu inima plină cale jos este amplasat la km 2+100. Podurile au infrastructurile alăturate, culeele fiind unite printr-o zidărie de moloane. Între axele culeelor cap X (Pitești) sunt aproximativ 20 m, între axele pilelor aproximativ 15 m, iar între axele culeelor cap Y (Bradu de Sus) sunt aproximativ 10 m.

Ofertele trebuiau depuse până pe 20 iunie 2024, ora 15:00. Potrivit anunțului din SEAP, ”această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere a ofertelor nu au existat ofertanți înscriși”.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole