spot_img
luni, septembrie 26, 2022
spot_img

VIDEO S-a inaugurat podul feroviar Crimeea-Rusia. Vladimir Putin, pe post de mecanic de locomotivă

Președintele rus Vladimir Putin a călătorit luni cu primul tren de pasageri care a trecut pe podul feroviar Crimeea-Rusia.

podul feroviar Crimeea-Rusia

Liderul de la Kremlin a fost chiar în postul de conducere al garniturii, pe post de mecanic de locomotivă.

Este vorba de un pod controversat dedicat circulației feroviare între Federația Rusă și peninsula Crimeea, fostă componentă a Ucrainei, pe care Moscova a anexat-o unilateral în urmă cu cinci ani de zile, fapt ce a generat sancțiuni internaționale. Podul Crimeii, cu o lungime de 19 kilometri, face legătura între penisula Kerci, din Crimeea, și peninsula Taman, în sudul Rusiei.

Podul feroviar Crimeea-Rusia, ianugurat la un an după cel rutier

Construcția inginerească traversează strâmtoarea Kerci și este deja accesibilă traficului rutier, încă de anul trecut. Lucrările necesare pentru ca podul să poată fi traversat și de trenuri au durat patru ani de zile, informează site-ul Metrotime.be.

Rusia a anexat în anul 2014 peninsula ucraineană Crimeea. Cu toate acestea, Ucraina continuă să susțină că ea face parte în continuare din teritoriul ei. Occidentul a condamnat decizia luată la Moscova, pe care o consideră o încălcare flagrantă a dreptului internațional.

Mai ales că, anterior, Federația Rusă semnase tratatul de frontieră cu Ucraina și Memorandumul de la Budapesta prin care garanta integritatea teritorială a Ucrainei.

Aceasta este prima cale ferată ce leagă Crimeea de Rusia continentală. ”Este un eveniment plăcut și foarte important pentru Crimeea, pentru sudul Rusiei și pentru întreaga noastră țară”, a spus Vladimir Putin la inaugurare.

Primul tren de călători a plecat luni din Sankt Petersburg, iar drumul durează 43 de ore și jumătate până la Sevastopol, în Crimeea. Trenul face 70 de minute de la Bagerovo, în Crimea, până la Taman Pass, în Rusia continentală (42 km). A fost introdus și un tren direct Simferopol – Moscova, distanță de 1.995 km parcursă în 34 de ore.

Rusia estimează că trenurile care leagă Simferopol de Moscova, respectiv Sankt Petersburg, vor transporta 14 milioane de pasageri în 2020.

Podul, construit de partenerul de judo al lui Putin

Lansat în februarie 2016, acest şantier a fost încredinţat de Kremlin societăţii miliardarului Arkadi Rotenberg, care este partenerul de judo al preşedintelui Vladimir Putin.

Potrivit unui decret publicat pe site-ul Guvernului, Stroïgazmontaj urma să livreze podul (componenta rutieră) în decembrie 2018, la un preţ plafonat la 228,3 miliarde de ruble (2,9 miliarde de euro la acea vreme). Însă, cu câteva zile înainte să fie reales preşedinte, Putin a cerut ca podul să fie gata încă din mai 2018, ”pentru ca oamenii să poată să profite de el în sezonul estival”.

Podul, care trece peste Insula Tuzla, are înălţimea de 35 de metri la nivelul arcadei sale centrale.  Din cauza blocadei impuse de Kiev şi sancţiunilor occidentale care au urmat anexării Crimeei, cea mai mare parte a produselor alimentare sosea din Rusia, cu feribotul.

Şantierul ”Podului Crimeei” constituie o încălcare a integrităţii teritoriale a Ucrainei, a stabilit Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). În primăvara lui 2018, Olanda a anunţat deschiderea unei anchete cu privire la presupusa implicare a şapte întreprinderi olandeze în construirea acestui pod, apreciind că în virtutea sancţiunilor europene impuse Rusiei le era interzis să participe la acest şantier.

Încercările precedente au eșuat

În cadrul vizitei sale pe şantier din primăvara anului trecut, Vladimir Putin a subliniat că ultimul ţar rus, Nicolae al II-lea, plănuia şi el să construiască un pod care să lege Peninsula Crimeea de Rusia. ”Însă Primul Război Mondial nu i-a dat ocazia”, a amintit el.

În al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler a avut aceeaşi ambiţie, însă bombardamentele au pus capăt lucrărilor.  ”Iar voi, voi aţi reuşit. este genial”, le-a spus el muncitorilor de pe șantier.

Ultimele Articole