spot_img
marți, noiembrie 30, 2021
spot_img

FOTO Podul feroviar Cozia de pe Valea Vaserului a fost refăcut de Direcția Silvică Maramureș

Podul feroviar Cozia, de pe calea ferată cu ecartament îngust de pe Valea Vaserului, a fost dat în folosinţă în scop turistic, dar şi forestier la Ocolul Silvic Vişeu.

Lucrarea e una deosebită, poate chiar unică în Europa ultimilor ani, spune purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Maramureş, Mihai Leşan, citat de site-ul Știrile Transilvaniei.

”E un pod de fier de cale ferată forestieră cu ecartament îngust (…) pod care deserveşte calea ferată forestieră Cozia de la Romsilva – Ocolul Silvic Vişeu (Munţii Maramureşului – n.red). Lucrarea e chiar una deosebită, poate chiar unică în Europa ultimilor ani, pentru că asemenea lucrări nu se mai fac”, a spus Mihai Leşan.

Podul feroviar Cozia are o lungime de aproape 38 de metri

Podul are 4,2 metri înălţime, o lungime totală de 35,8 metri, din care tablierul metalic măsoară 30,6 metri. Suprastructura podului este formată din grinzi cu zăbrele cale în jos, iar infrastructura din două culei din beton armat. Pentru amenajarea albiei râului în amonte şi în aval de Podul Cozia s-au executat ziduri de sprijin de 340 metri liniari.

Valoarea totală a lucrărilor a fost de 2,93 milioane de lei, fonduri asigurate de la bugetul de stat. Direcţia Silvică Maramureş administrează, prin cele 13 ocoale silvice din subordine, peste 194.000 de hectare de fond forestier, din care 137.078 de hectare, păduri proprietatea publică a statului.

Infrastructura de cale ferată forestieră de pe Valea Vaserului se află în proprietatea statului, fiind gestionată de Romsilva, prin Direcția Silvică Maramureș – Ocolul Silvic Vișeu, iar investiția a fost finanțată din bugetul de stat.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole