spot_img
luni, martie 20, 2023
spot_img

VIDEO A început lansarea pe poziții a unui nou pod feroviar peste Mureș

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Cătălin Drulă, a prezentat vineri după-amiază imagini cu lansarea unui nou pod feroviar peste Mureș.

pod feroviar peste Mureș

”A început lansarea pe poziții a unui nou pod feroviar peste râul Mureș, pe linia Arad-Deva. Asamblată la mal, structura este acum mutată pe pilonii de susținere. Întreaga operațiune se încheie săptămâna viitoare. Acest pod cu o lungime de 370 de metri face parte din proiectul de modernizare a magistralei de cale ferată Arad-Deva (141,7 km), adjudecat pentru 1,5 miliarde de euro și pe care se construiesc în total 9 astfel de poduri, 3 tuneluri, 48 de km de traseu nou, 14 stații refăcute complet. După finalizare, pe această rută, trenurile de călători vor circula cu 160 de km/h – adică vom ajunge de la Arad la Deva în puțin peste o oră, față de 3h20min cât durează o călătorie în prezent”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.Un nou pod feroviar peste Mureș. În total sunt trei pe tronsonul Gurasada-Simeria

Trei noi poduri de cale ferată sunt construite peste râul Mureş, la mică distanţă unul de celălalt. Cele mai complexe lucrări de pe noul traseu al căii ferate sunt trei poduri peste râul Mureş, a căror construcţie a început în urmă cu un an şi jumătate. Structura unuia dintre acestea, aflat în zona castelului Josika, a fost montată complet, astfel că se poate trece pe noul pod. Utilaje speciale de tragere a suprastructurii metalice, pe pilonii de beton armat au fost folosite pentru mutarea acesteia. Lungimea totală a podului va fi de 435 de metri, din care 250 de metri este lungimea structurii metalice.

Un alt pod peste Mureş, aflat la intrare în Brănişca dinspre Deva, în imediata vecinătate a vechiului pod feroviar de pe actualul traseu al căii ferate, va avea o lungime de 384 de metri. Acesta este podul la care s-a referit ministrul.

Al treilea pod peste Mureş, aflat la ieşire din Brănişca spre Bretea Mureşană va avea o lungime totală de 486 de metri. Şi aici au fost realizaţi pilonii, iar o parte din suprastructura sa a fost montată. Tronsonul feroviar de pe valea Mureşului (judeţul Hunedoara) face parte din noua magistrală de cale ferată din vestul ţării (141 de kilometri de cale ferată între Km 614, din judeţul Arad, şi Simeria, împărţiţi în patru loturi) proiectată pentru ca trenurile de călători să poată circula pe ea cu viteza de până la 160 de kilometri pe oră, iar marfarele – cu până la 120 de kilometri pe oră.

Pe Tronsonul 3, Gurasada-Simeria (40,88 km), lucrările sunt executate de Asocierea FCC Construccion SA, Astaldi S.p.A si Contratas y Ventas SA. Valoarea contractului de lucrări este de 2.636.523.184,68 lei, fără TVA. Termenul contractual de finalizare a lucrărilor a fost octombrie 2020. (A.B.)

Ultimele Articole