Regionala București a Companiei Naționale de Căi Ferate vrea să demoleze un pod feroviar peste DN1, care face parte din linia ferată Câmpina-Telega. Decizia l-a revoltat pe deputatul AUR de Prahova Adrian Axinia, care a spus că va face o interpelare parlamentară către Ministerul Transporturilor.
În sistemul electronic de achiziții publice a fost postat anunțul de licitație ce are ca obiect ”Dezafectare pod km 0+609 linia 312 Câmpina – Câmpinița (proiectare + execuție)”.
Valoarea totală estimată a contractului, care va trebui dus la bun sfârșit în termen de opt luni, este de 5.132.145,5 lei, echivalentul a puțin peste un milion de euro.
Pod feroviar peste DN1, pericol pentru circulație
Traseul liniei c.f. 312 Câmpina-Câmpiniţa intersectează cursul râului Prahova şi DN1 la km. 0+609, pe care le traveresează printr-un pod cu șase deschideri egale de 26 m, infrastructura podului fiind din beton, excepţie fiind pila nr. 5 – beton armat şi suprastructura din beton precomprimat. Podul a fost construit în anul 1974.
Podul se afla în evidenţe ca punct periculos de gradul 1 din anul 1995, se arată în Caietul de sarcini al licitației. La data de 24 septembrie 2013 s-a luat măsura închiderii circulaţiei feroviare pe linia Câmpina-Câmpiniţa din cauza agavării deficienţelor existente la pila nr. 5 a podului.
Condiții de participare la licitație
Pentru participarea la procedura de achiziție, se solicită lista lucrărilor executate în cursul unei perioade care acoperă cel mult ultimii cinci ani, însoţită de certificări de bună execuţie pentru lucrările cele mai importante. Respectivele certificări indică beneficiarii, indiferent dacă aceştia sunt autorităţi contractante sau clienţi privaţi, valoarea, perioada şi locul execuţiei lucrărilor şi precizează dacă au fost efectuate în conformitate cu normele profesionale din domeniu şi dacă au fost duse la bun sfârşit.
Experiența similară se va demonstra finalizarea execuției în ultimii cinci ani a unui contract sau cumul de contracte de aceeași natură ce a inclus proiectarea și execuția cu o valoare individuală/cumulată de minimum 5.132.145,50 lei fară TVA.
Valoarea garanției de participare este de 51.321,45 lei. Termenul limită pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este data de 22 septembrie 2022, ora 15:00. Oferta trebuie să fie valabilă până pe 22 septembrie 2023.
Desființarea liniei, cerută de o senatoare PSD
Proiectul de desființare a liniei ferate Câmpina-Telega nu este unul nou și aparține unui senator PSD, așa cum a mai scris Club Feroviar.
Potrivit inițiatorului, respectiv senatoarei Laura Mihaela Fulgeanu Moagher (foto în stânga fostului ministru Răzvan Cuc) linia trebuie să treacă la domeniul public al municipiului Câmpina care ar urma să realizeze o nouă cale de comunicație rutieră.
„În conformitate cu Strategia Locală de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Câmpina 2021-2027, aceste proiecte de modernizare a infrastructurii propun constituirea unei noi căi de comunicaţie rutiera, care va asigura inclusiv accesul şi legătura între Municipiul Câmpina şi localităţile limitrofe, respectiv Telega, Brebu şi Poiana Câmpina. În proiectul privind Strategia Locală de Dezvoltare Durabilă a Municipiului Câmpina 2021-2027 a fost identificată ca principală oportunitate de dezvoltare, creşterea mobilităţii cu un grad mai mare de afectare a populaţiei prin propunerea unei artere de circulație rutieră în condiţiile în care pe tronsonul de cale ferată menţionat există porţiuni unde şina de cale ferată nu mai există, este acoperită în totalitate de vegetaţie necontrolată, iar zona aferentă fiind afectată din cauza neexploatării şi neîntreţinerii acestui obiectiv, devenind o zonă insalubră cu urmări asupra siguranţei cetăţenilor, consider că există justificarea acestui transfer întrucât obiectivul nu mai este funcţional, linia de cale ferată fiind închisă circulaţiei trenurilor din anul 2013 şi se află într-o stare de degradare continuă, împreună cu podurile de cale ferată”, argumenta senatoarea.
Un deputat AUR se revoltă
Încă de anul trecut, AUR, prin vocea deputatului de Prahova Adrian Axinia, s-a opus acestui proiect.
„Această cale ferată face parte din patrimoniul țării noastre și poate deveni un obiectiv turistic. La noi se pare că e mai ușor să strici și să uiți obiective de patrimoniu decât să construiești. Gândim pe termen scurt. La începutul sesiunii parlamentare de toamnă, voi face o interpelare către Ministerul Transporturilor, să vedem care este logica acestui demers”, a declarat pentru Club Feroviar Adrian Axinia.