spot_img
joi, mai 19, 2022
spot_img

Florin Cîțu: PNRR va fi aprobat abia la toamnă. Comisia Europeană intră în vacanță

Premierul Florin Cîțu a anunțat marți seara că PNRR va fi aprobat abia la toamnă, deoarece Comisia Europeană intră în vacanță.

PNRR va fi aprobat

Prim-ministrul a declarat la Digi 24 că nu este nicio problemă dacă Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României va fi aprobat la toamnă deoarece toate țările vor primi un avans în acest an.

Florin Cîțu a mai anunțat că în această perioadă sunt făcute mai multe observații și clarificări, astfel încât planul să fie foarte bun.

PNRR va fi aprobat la toamnă. Nu suntem singurii în această situație

”Cei de la Comisia Europeană intră în vacanță. Sunt vreo șase, șapte țări care vor avea PNRR la toamnă. Nu este nicio problemă, contează să luăm toți banii. Aprobarea va fi la toamnă. Acum sunt clarificări. Sunt detalii tehnice pentru a ne asigura că vom lua acești bani. Eu vreau să mă asigur că avem un plan foarte bun”, a spus Florin Cîțu.

Investițiile feroviare din PNRR

România va primi prin PNRR aproape 30 de miliarde de euro. Pe partea feroviară, Planul Național de Redresare și Reziliență cuprinde proiecte privind achiziția de trenuri cu hidrogen și electrice, dar și proiecte ce vizează modernizarea totală a infrastructurii, pe unele sectoare, și de intervenții punctuale pentru ridicarea restricțiilor de viteză, pe altele.

În  ceea ce privește modernizarea, sunt avute în vedere două proiecte majore:

  • modernizare, electrificare, sistem ERTMS Arad – Timișoara – Caransebeș;
  • modernizare, electrificare, sistem ERTMS Cluj – Episcopia Bihor.

În ceea ce privește procesul de electrificare, acesta este propus pentru liniile:

  • Constanța – Mangalia – Non TEN-T – propunerea României de a intra pe TEN-T Comprehensive, ca prelungire a coridorului TEN-T Core;
  • Videle – Giurgiu – TEN-T Comprehensive – verigă lipsă de electrificare pentru coridor transfrontalier.

Investițiile pentru programul de reînnoire acoperă următoarele linii:

  • București – Pitești – TEN-T Comprehensive;
  • Reșița – Voiteni – legătura la coridor TEN-T Core.

Aceste două proiecte sunt planificate a fi operate cu trenuri cu hidrogen, nefiind astfel necesară electrificarea acestora. (A.B.)

Ultimele Articole