joi, aprilie 24, 2025

Plăți de trei miliarde de euro blocate din cauza rateurilor în modernizarea sectorului feroviar

Comisia Europeană blochează plăți de trei miliarde de euro din cauza neîndeplinirii de către România a mai multe angajamente, o parte dintre acestea privind modernizarea infrastructurii feroviare, dezvoltarea rețelelor de transport public subteran din București și Cluj și reforma managementului companiilor subordonate Ministerului Transporturilor.

Detalii au fost oferite de către Comisia Europeană într-un comunicat de presă remis zilele acestea.

„Cea de-a treia cerere de plată a României (trei miliarde euro- n.red.) include măsuri-cheie în 37 de reforme și 17 investiții menite să genereze schimbări pozitive pentru cetățeni și întreprinderi, concentrându-se asupra tranzițiilor ecologice și digitale, transportului durabil, renovării energetice, impozitelor și pensiilor, mediului de afaceri, mobilității urbane, turismului și culturii, asistenței medicale, reformelor sociale, bunei guvernanțe, educației, precum și gestionării deșeurilor de apă și pădurilor.

Măsurile emblematice din această cerere de plată includ:

  • Reforma pieței energiei electrice: Un nou cadru legislativ pentru stimularea investițiilor în eficiența energetică în industrie este acum în vigoare. Acesta elimină barierele din calea contractelor de performanță energetică, introduce supravegherea pieței și stabilește noi standarde pentru eficiența energetică și instrumentele financiare ecologice.
  • Reforma regimului fiscal special pentru microîntreprinderi: O nouă lege reduce treptat regimul fiscal special, creând un sistem fiscal mai echitabil, mai simplu și mai transparent pentru microîntreprinderi.
  • Investiții în eficiența clădirilor: Au fost semnate contracte pentru renovarea eficienței energetice și renovarea integrată a clădirilor rezidențiale și publice.

Pensiile speciale, cauză importantă

Comisia a constatat, de asemenea, că etapa 215 („Intrarea în vigoare a cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”) nu este îndeplinită în acest stadiu.

Această etapă se adaugă altor cinci din cea de-a treia cerere de plată a României pe care Comisia le-a evaluat ca fiind neîndeplinite în comunicarea sa din 15 octombrie 2024.

Aceste etape includ investiții pentru modernizarea infrastructurii feroviare și dezvoltarea rețelei de transport subteran în București și Cluj-Napoca, precum și reforme pentru gestionarea bazată pe performanță în domeniul transporturilor, îmbunătățirea guvernanței corporative a companiilor energetice de stat și operaționalizarea politicilor de guvernanță corporativă pentru întreprinderile de stat.

Ca urmare, Comisia activează procedura de „suspendare a plăților”, astfel cum este prevăzută în Regulamentul privind RRF. Această procedură oferă României mai mult timp pentru a îndeplini aceste etape restante, primind în același timp o plată parțială pentru etapele care au fost îndeplinite cu succes.

Etapele următoare

Comisia a trimis evaluarea sa preliminară pozitivă a etapelor și obiectivelor îndeplinite Comitetului Economic și Financiar (CEF), care are la dispoziție patru săptămâni pentru a-și emite avizul.

În același timp, Comisia a informat România cu privire la motivele pentru care consideră că etapa 215 este nesatisfăcută. România are la dispoziție o lună pentru a prezenta Comisiei observațiile sale. După primirea avizului CEF și analizarea observațiilor României, Comisia va adopta o decizie de plată, declanșând plata către România. În cazul în care, după examinarea observațiilor României, Comisia își menține evaluarea conform căreia anumite etape intermediare nu sunt îndeplinite, o parte din plată va fi suspendată. Suma suspendată va fi determinată prin aplicarea metodologiei Comisiei pentru suspendarea plăților (prezentată în anexa II la Comunicarea publicată la 21 februarie 2023), care se aplică tuturor statelor membre. Din acel moment, România va avea la dispoziție o perioadă de șase luni pentru a îndeplini etapele restante. La sfârșitul acestei perioade, Comisia va evalua dacă aceste etape au fost îndeplinite în mod satisfăcător. În caz afirmativ, Comisia va ridica suspendarea și va proceda la plata sumei suspendate.

Context

Planul de Redresare și Reziliență al României include o gamă largă de măsuri de investiții și reforme. Planul va fi finanțat cu 28,5 miliarde EUR, din care 13,6 miliarde EUR sub formă de granturi și 14,9 miliarde EUR sub formă de împrumuturi.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole