spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

GALERIE FOTO De azi e posibilă plata cu cardul la metrou. Se poate plăti și cu telefonul sau ceasul inteligent

De astăzi este posibilă plata cu cardul la metrou, grație unui parteneriat între Metrorex și BCR. Sistemul, care poate fi utilizat și pentru plata călătoriei cu telefonul sau ceasul inteligent, este deocamdată disponibil în doar șapte stații, alese după criteriul traficului, urmând ca ulterior el să fie extins pe aproape toată rețeaua Metrorex.

Adrian Bărbulescu

Accesul la metroul din București se poate face mult mai ușor, începând de joi, 14 noiembrie 2019, prin intermediul cardurilor bancare contactless MasterCard sau Visa, indiferent de banca emitentă.

Metrorex și BCR au instalat un sistem de plată ultra-modern la noii turnicheți montați în stațiile de metrou, care permite deschiderea porții de acces la simpla apropiere a cardului. Plata cu cardul contactless este disponibilă, pentru moment, în stațiile de metrou: Pipera, Aurel Vlaicu, Piața Victoriei 1 si 2, Piața Universității, Piața Unirii 1 si 2, Tineretului și Grozăvești.

Programul pilot se va derula timp de aproximativ două-trei luni, urmând ca acesta să fie extins ulterior în toate stațiile de metrou, cu excepția celor de pe Magistrala 4, Gara de Nord 2 – Străulești, unde nu a fost înlocuit sistemul de control acces. Metroul bucureștean are 53 de stații, dintre care doar la 41 a fost modernizat sistemul de control acces.

Fără comisioane la plata cu cardul la metrou

Tariful călătoriei cu metroul, la plata cu cardul, telefonul sau ceasul inteligent, este de 2,5 lei și nu presupune niciun comision suplimentar.

Sistemul ultra-modern, dezvoltat de BCR, este realizat la nivelul fiecărui turnichet de acces, utilizând tehnologii de integrare de ultimă generație, ceea ce face ca acceptarea la plată și deblocarea porților de acces de la turnicheți să fie extrem de rapidă. Modul de utilizare este extrem de simplu: călătorii trebuie să apropie de turnichet orice card bancar contactless Visa sau Mastercard, indiferent de banca emitentă, după care vor primi înștiințarea de “Acces liber”. În cazul în care un călător dorește să achite mai multe intrări cu același card trebuie să apese, începând cu a doua tranzacție consecutivă, tasta „+” de pe ecranul turnichetului și apoi să apropie cardul de semnul contactless.

“Este realmente o bucurie să le putem oferi călătorilor noștri, la cea de-a 40-a aniversare a metroului bucureștean, un sistem de acces inteligent, ca parte integrantă a strategiei noastre de modernizare a condițiilor de exploatare. Metroul este un mijloc de transport rapid, dar noi credem că rapiditatea nu implică numai călătoria în sine, ci tot ceea ce înseamnă experiența cu metroul: de la intrarea în stație și până la sosirea la destinație. Eforturile noastre de îmbunătățire a acestei experiențe vor continua”, a declarat Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex.

În curând vom putea încărca și abonamentul pe cardul bancar

“Un oraș cu adevărat inteligent are nevoie, în mod obligatoriu, de acces simplu și modern la metrou. Soluția a fost construită, implementată și testată de colegii mei din BCR împreună cu echipele tehnice ale Metrorex, fiind rodul unui efort de aproape 12 luni. Suntem mândri să putem contribui la dezvoltarea sistemului de plată contactless, de nivelul unui smart city, la metroul din București”, a declarat Ciprian Nicolae, manager de proiect BCR.

La rândul ei, Dana Dima, vicepreședinte BCR Retail, a declarat, răspunzând la o întrebare adresată de Club Feroviar, că se va investi și în soluția de încărcare a abonamentului Metrorex pe cardul bancar. Banca are deja, de ani buni, cardul ”Zâmbet BCR”, care poate fi utilizat și pentru încărcarea abonamentului STB, dar și a portofelului electronic.

Soluția propusă de BCR pentru plata călătoriei cu cardul bancar a fost construită având la bază arhitectura de funcționare reglementată de VISA și Mastercard, astfel încât orice card emis oriunde în lume sub însemnele celor două mărci să poată fi utilizat pentru plata călătoriilor.

Lucian Bode salută plata cu cardul la metrou

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a salutat introducerea acestui sistem de către noua conducere a Metrorex.

”Sunt sigur că prin această modalitate de plată se vor elimina cozile și aglomerația pe care le vedem dimineața și seara în zonele de acces din stațiile de metrou. Este un serviciu, accesibil, rapid și sigur, destinat celor care utilizează transportul din subteran și pentru care orice minut contează. Chiar dacă noua conducere a societății a fost numită de câteva zile, aceasta și-a fixat că măsură pe termen scurt identificarea de urgență a soluțiilor pentru fluidizarea fluxului de călători, în special la orele dimineții și serii. Dacă vrei să ai un client mulțumit trebuie să îi oferi condiții civilizate de călătorie. Trebuie să schimbăm modul în care erau abordate până acum lucrurile în Metrorex și să demonstrăm că principala prioritate a societății este publicul călător”, a spus Lucian Bode, Ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Ultimele Articole