spot_img
vineri, august 19, 2022
spot_img

Astra Vagoane Călători va face plângere penală pentru Gabriela Firea, anunță Valer Blidar

Astra Vagoane Călători pregătește o plângere penală pentru Gabriela Firea, după ce primarul general al Capitalei a defăimat (eufemistic spus) imaginea uzinei arădene. Acționarul majoritar al uzinei arădene, Valer Blidar denunță apetitul edilului în funcție pentru firmele turcești și reclamă acuzații mincinoase ale acesteia.

Adrian Bărbulescu

plângere penală pentru Gabriela Firea

”Nu știu ce plângere penală i-a făcut doamna Firea lui Nicușor Dan, dar Astra pregătește o plângere penală pentru defăimarea imaginii societății și pentru daunele cauzate de afirmațiile mincinoase, inventate fără niciun temei pentru inducerea în eroare a opiniei publice și pentru așa-zise citate inventate din oferta Astra, prin care, de asemenea, aduce grave acuze firmei din Arad. Apetitul domnei Firea pentru firmele turcești nu este o noutate, presa scrie de câțiva ani despre asta, iar acuzațiile mincinoase la adresa noastră și laudele la adresa firmei turcești dovedesc și de data asta temeinicia acuzațiilor la adresa primarului general”, a declarat pentru Club Feroviar acționarul majoritar al Astra Vagoane Călători Arad, Valer Blidar.

Plângere penală pentru Gabriela Firea. Valer Blidar: ”Cum poate un primar al Capitalei să se preteze la asemenea josnicii?

El amintește faptul că uzina din Arad derulează în prezent patru contracte care însumează un număr egal de tramvaie cu cel din București. Aproape jumătate din două contracte sunt deja livrate sau în curs de livrare, iar celelaltă se află în diferite faze de fabricație. ”Nu avem niciun asociat, se produce aproape totul la Arad, cu excepția unor componente de electronică industrială, avem cel mai mare grad de integrare dintre fabricanții de profil din Europa și ne întrebăm cum poate un primar al Capitalei să se preteze la asemenea josnicii? Hârtia fără importanță de care amintește doamna primar este documentul cel mai important din întreaga documentație depusă. Este dovada că firma ofertantă a fabricat măcar odată un tramvai conform cu normele europene, iar firma din Turcia nu a fabricat”, a mai spus Blidar.

Omul de afaceri arădean are suspiciuni că Gabriela Firea va încerca să nesocotească sentința definitivă a Curții de Apel București și să redirecționeze către Durmazlar contractul care, potrivit acesteia, trebuie semnat cu Astra Vagoane Călători. ”Ne întrebăm ce mai inventează doamna Firea, doar-doar va găsi o posibilitate de redestinare a contractului către firma agreată, cu toate că tramvaiul fabricat de turci nu poate circula în București. Vedem însă cu câtă grijă doamna primar evită să pronunțe expresia <tramvaiul fabricat>, folosind în toate intervențiile sale noțiunea de <tramvaiul ofertat> și asta pentru că a fost ofertat un tramvai copie aproape fidelă după tramvaiul Astra, adică un prototip, deși caietul de sarcini interzice asta. Turcii nu au fabricat niciodată un tramvai conform și nici nu au omologare. De fapt, aceștia au avut bunul simț și nu ne-au contrazis, ei nu au contestat Decizia CNSC și nici nu s-au prezentat la proces, în schimb s-a judecat cu noi PMB, adică instituția care trebuia să fie arbitru. De ce oare?”, se întreabă retoric Valer Blidar.

Primarul în funcție a lansat grave acuzații la adresa unui industriaș român

plângere penală pentru Gabriela FireaDeclarația omului de afaceri a fost făcută după ce, joi seara, primarul general Gabriela Firea s-a dezlănțuit la Antena 3 (în timp ce moderatorul și un invitat al emisiunii îi ridicau mingi la fileu), lansând un atac fără precedent la adresa Astra Vagoane Călători.

”(Astra vagoane Călători n.red.) este firma care de fapt în România doar asamblează componente care erau produse în China și aduse în țara noastră. Să ne înțelegem: la Arad nu se construiesc tramvaie, la Arad se asamblează tramvaie, deci facem un Lego”, a spus primarul general. Ea a ținut să sublinieze în mai multe rânduri că oferta turcilor de la Durmazlar era mai ieftină și că reprezentanții fabricii arădene s-au legat de ”chițibușuri” pentru a contesta decizia de atribuire a Primăriei. Iată o declarație pe care a repetat-o obsesiv pe parcursul emisiunii: ”Consorțiul român-chinez nu a contestat prețul, că era mai mic al companiei din Turcia, nici termenul de livrare, că era mai scump. Au venit și au spus că certificatul de omologare, care era acreditat la nivel european, de un organism din Italia, nu ar putea să fie recunoscut în România de RAR-ul CFR-ului (AFER – n.red.), care verifică tramvaie, ca să zic așa”.

Licitația pentru tramvaie, prilej de răfuieli în campania electorală

Tirada edilului general în funcție a căpătat de mai multe ori aspecte politice, în condițiile în care peste două săptămâni sunt alegeri locale, așa că a folosit prilejul pentru a-l ataca pe contracandidatul său cu cele mai mari șanse (potrivit sondajelor), Nicușor Dan.

”Noi am depus de două săptămâni plângere penală pe numele domnului Nicușor Dan (…) pentru că iese public de două săptămâni și spune că primarul general a mistificat licitația pentru tramvaie și că a favorizat firma turcă. Nu a favorizat Primăria nicio firmă turcă și nicio firmă româno-chineză, asta a ieșit din evaluarea comisiei de licitație”, a spus Gabriela Firea.

Declarațiile edilului-șef vin după ce Primăria Capitalei, condusă de ea, a informat acum zece zile, oficial, compania Astra Vagoane Călători că a câștigat licitația pentru tramvaie din București și că în scurt timp va avea loc semnarea contractului.

”Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de către asocierea Astra Vagoane Călători (lider) – CRRC Qingdao Sifang Co, LTD (asociat) ca fiind oferta câștigătoare, cu propunere financiară în valoare de 840.882.207,000 lei fără TVA pentru un număr de 100 de bucăți de tramvaie de tip ASTRA, cu un preț unitar de 8.408.822,00 lei fără TVA, așa cum a fost stabilit în propunerea financiară și pe baza propunerii tehnice prezentate”, se arată în documentul prezentat la vremea respectivă de Club Feroviar.

Primăria Capitalei a contestat decizia CNSC referitoare la licitația pentru tramvaie

Primăria Capitalei atribuise inițial contractul pentru furnizarea celor 100 de tramvaie companiei turcești Durmazlar.

Apoi, în luna decembrie a anului trecut, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a infirmat această atribuire, care s-a constituit într-un adevărat rechizitoriu la adresa autorității contractante – Primăria Municipiului București.

Decizie pe care nu au atacat-o turcii de la Durmazlar, ci Primăria Capitalei. Însă Curtea de Apel București a menținut decizia CNSC. Acum, după noile atacuri ale primarului general, Astra Vagoane Călători va face o plângere penală împotriva Gabrielei Firea.

Ultimele Articole