Noaptea minții la CFR Călători în ceea ce privește modul în care sunt tratați reparatorii de material rulant. În vreme ce unul dintre aceștia sechestrează bine-mersi, de cinci ani, șase automotoare Siemens Desiro, iar operatorul feroviar de stat deschide doar o acțiune în civil, alt reparator s-a ales cu plângere penală pentru că a reparat prea multe vagoane.
Club Feroviar a scris în nenumărate rânduri despre cele șase automotoare Siemens Desiro ale CFR Călători care au plecat la reparat în 2018 și nu s-au întors nici acum pentru a reintra în circulație.
Și nu am constatat doar noi acest lucru, ci și autoritățile statului. Un Raport de control la CFR Călători, dat publicității la finele lunii aprilie 2020 de Corpul de Control al Prim-Ministrului, se semnala acest lucru și se calculau și pierderile suferite de CFR Călători, după cum a scris Club Feroviar.
”Potrivit celor prezentate, s-a constatat faptul că indisponibilizarea unui număr de 6 automotoare în uzina reparatoare, peste termenul contractual, a fost cauzată de nerespectarea prevederilor caietului de sarcini și ale contractului, precum și de demersurile întârziate ale CFR Călători cu referire la depășirea duratei de imobilizare, demersuri care au fost materializate în acțiuni în instanță la peste un an de la data la care automotoarele ar fi trebuit restituite în stare de funcționare către CFR Călători”.
În ciuda semnalului de alarmă tras inclusiv de la Palatul Victoria, cele șase automotoare sunt și acum în curtea unitgății reparatoare, iar operatorul feroviar de stat, în loc să sune la Poliție și să facă plângere penală, s-a mărginit să intenteze o acțiune în Justiție pe partea civilă. Care, evident, durează. Pentru a ne exprima mai ”șoferește”, atunci când îți fură cineva mașina suni la 112 să vină mascații, nu îi dai în judecată pe civil. Ei bine, conducerea CFR Călători a procedat taman pe dos. Explicația este simplă: în acest caz, ”răpitorul” este societatea Remarul 16 Februarie, controlată de omul de afaceri Călin Mitică, un apropiat al prim-vicepreședintelui PNL Rareș Bogdan. Același PNL care l-a propulsat și pe Traian Preoteasa la conducerea CFR Călători, ca urmare a negocierilor din coaliția guvernamentală cu PSD. Iar automotoarele cu pricina nu s-au întors nici în momentul de față la CFR Călători.
Plângere penală la Electroputere VFU Pașcani. Ca la Radio Erevan
Un alt reparator de material rulant, și aici vorbim despre Electroputere VFU Pașcani, parte a grupului Grampet, controlat de Gruia Stoica, om de afaceri care nu se află în grațiile coaliției de guvernământ și, cu atât mai puțin, ale actualei conduceri a Ministerului Transporturilor, în frunte cu Sorin Grindeanu, a avut parte de un tratament opus față de cel de care a beneficiat Remarul 16 Februarie.
E ca la Radio Erevan: Electroputere nu a sechestrat, ci a reparat, iar CFR Călători nu vrea să preia vagoanele modernizate. Ba, mai mult, conducerea SNTFC CFR Călători a făcut și o plângere penală la Electroputere VFU Pașcani, depusă la Poliția Transporturi, pentru ”abuz de încredere și înșelăciune”. Societății reparatoare nu i se reproșează că ar fi modernizat prea puține vagoane, ci prea multe!
Claudiu Hîrbu prezintă situația halucinantă în care s-a trezit
Situația demnă de romanele lui Franz Kafka a fost explicată (mult spus, pentru că în acest caz nu există nicio explicație logică – mai degrabă a relatat cele întâmplate) la emisiunea Drumurile Noastre de la B1 TV de către directorul general al Electroputere VFU Pașcani, Claudiu Hîrbu: ”Acele vagoane au fost aduse la Electroputere în virtutea unui acord-cadru semnat între Electroputere și CFR Călători pentru modernizarea a 115 vagoane. O parte dintre aceste vagoane se găseau în curtea noastră deja la momentul încheierii contractului, o parte au venit pe parcurs, introduse de către ei. Au cerut acceptul să le introducă în vederea reparației, accept pe care l-au primit. Din cauza alocării bugetare imprevizibile din perioada pandemiei, noi lucram în virtutea acelui acord-cadru. Pentru ultimele vagoane, CFR Călători nu a mai încheiat contractul subsecvent, în condițiile în care în luna ianuarie 2021 ni s-a solicitat în scris, concret, câte vagoane putem moderniza în anul 2021. Și noi am răspuns, tot în scris, că putem moderniza cinci pe lună, mai ales că mai rămăsese de executat un număr de 75 de vagoane din acordul-cadru. Acum, sincer, nu înțeleg presiunea exercitată pe acest subiect, în condițiile în care sunt zeci de vagoane de tipul ăsta, garate în diverse stații, pe care CFR încearcă să le vândă și nu reușește”.
Contractul de tip acord-cadru dintre SNTFC CFR Călători și Electroputere VFU Pașcani a fost semnat la data de 24 aprilie 2019 și el urma să se deruleze pe baza unor contracte subsecvente ulterioare. Ceea ce s-a și întâmplat, până când conducerea operatorului de stat i-a reproșat că a modernizat prea multe vagoane.
Conducerea CFR Călători refuză să dea explicații
Realizatorul emisiunii menționate, Ștefan Etveș, a solicitat oficial CFR Călători să-i comunice de ce a depus o plângere penală la Electroputere VFU Pașcani pentru vagoanele cu nr. 5053-2057-737-0, 5053-2047-342-2, 5053-2047-369-5 și 5053-2047-375-2 și de ce a fost diferită situația privind cele patru unități de material rulant, având în vedere că unitatea din Pașcani a reparat peste 100 de vagoane în ultimii ani.
Biroul de presă al CFR Călători a răspuns că ”în prezent, există un dosar în curs de cercetare cu privire la aceste vagoane aflate la Electropurere VFU Pașcani SA. Prin urmare, toate documentele și informațiile au fost transmise organelor de cercetare abilitate, acestea fiind singurele care vă pot oferi detalii pe perioada efectuării cercetărilor”.
Nu ai material rulant, dar nu recuperezi șase automotoare și refuzi să recepționezi patru vagoane

Să facem o mică recapitulare. CFR Călători duce o lipsă acută de material rulant – vagoane, locomotive și automotoare – cu care să poată opera în condiții de confort și siguranță trenurile sale zilnice, peste 1.000 la număr. Au spus-o de-a lungul anilor toți cei care s-au aflat la conducerea operatorului feroviar de stat, inclusiv actualul director general Traian Preoteasa.
În aceste condiții, ce face conducerea CFR Călători? Pe de o parte, nu face plângere penală pentru a recupera de la Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca șase automotoare Siemens Desiro sechestrate de cinci ani. Trebuie menționat faptul că ”Săgețile Albastre” sunt insula de profit a CFR Călători, datorită consumului redus de motorină, de aproape zece ori mai mic decât al unei locomotive DA sau GM.
Pe de altă parte, aceeași conducere a operatorului feroviar de stat face plângere penală la Electroputere VFU Pașcani, de la care refuză să preia patru vagoane recent modernizate la standarde europene. Cu aceste patru vagoane ar putea fi format un tren întreg, iar pasagerii ar călători în condiții de siguranță și confort, fără a se mai trezi, de pildă, că nu funcționează instalația de aer condiționat.
18,5 milioane de euro, pierderea provocată de sechestrarea ”Săgeților Albastre” la Remarul 16 Februarie
Dincolo de confortul și siguranța pasagerilor, mai intervine și latura financiară. În condițiile în care pierderiile CFR Călători sunt an de an cu multe zerouri, conducerea societății de stat își permite ”luxul” să renunțe la șase automotoare și patru vagoane, care ar fi putut produce bani prin vânzarea biletelor de tren.
Să facem un calcul simplu. În reglementările interne ale CFR Călători sunt prevăzute toate tarifele posibile pentru închirierea de vagoane, locomotive și automotoare. La capitolul ”Tarife auxiliare pentru prestații din activitatea de exploatare locomotive” este prezent subcapitolul ”Tarife de închiriere material rulant motor către terți pentru activități de exploatare”. Cu alte cuvinte, dacă o firmă sau o persoană fizică va dori să închirieze un automotor Malaxa, Duewag, Siemens Desiro etc pentru a face un team building, de exemplu, va trebui să plătească tariful respectiv, la care se adaugă TVA, costul cu motorina și cel cu mecanicul de locomotivă.
Ei bine, la rubrica ”Automotor Desiro (lei/automotor și 24 de ore chiar începute)” figurează suma de 8.395 de lei fără TVA. Cum automotoarele sunt sechestrate de cinci ani, adică 1.825 de zile, rezultă o sumă de 15.320.875 de lei pentru un automotor. Înmulțind cu șase, rezultă 91.925.250 de lei, adică 18,5 milioane de euro.