spot_img
luni, ianuarie 30, 2023
spot_img

Plângere penală împotriva STB. CNSC obligă a doua oară STB să ia tramvaiele Electroputere VFU

Conducerea STB s-ar putea vedea reclamată la organele de cercetare penală pentru refuzul de a pune în practică decizii ale instanțelor de judecată a contestațiilor. Electroputere VFU a obținut recent a doua decizie favorabilă ce obligă STB să cumpere tramvaiele.

Decizia emisă de către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în ultima săptămână a lunii octombrie anulează hotărârea 556756 din 18 august și adresa 556757 din 23 august (privind anularea procedurii și respectiv comunicarea privind anularea hotărârii) și „obligă entitatea contractantă, ca în termen de 10 zile de la comunicarea prezentei decizii, să continue procedura de atribuire, cu respectarea documentației de atribuire, a legislației incidente și a celor reținute în motivare”.

În contestația depusă la începutul lui septembrie, Electroputere VFU a cerut constatarea faptului că hotărârea și comunicarea sunt nule de drept, respectiv constatarea faptului că STB SA este deja obligată să încheie contractul de achiziție sectorială cu firma în cauză.

La anularea procedurii, STB a invocat că utilitatea tramvaielor de 18 metri este limitată la câteva trasee secundare și că STB SA ar avea nevoie de tramvaie lungi de 27-36 de metri. Prețul tramvaielor ar fi apropiat de cel al tramvaielor mai lungi, iar durata de viață ar fi doar de 17 ani și garanția doar de doi ani, a obiectat STB SA.

Prima decizie a CNSC care obliga STB să semneze contractul în pofida obiecțiilor a rămas definitivă la Curtea de Apel București, iar căile extraordinare de atac au fost respinse. Electroputere VFU arată în contestația sa (acceptată deci de CNSC) că toate argumentele invocate de STB la a doua anulare au fost deja demontate de instanțe la prima judecată.

Nicușor Dan a sesizat și el DNA împotriva Gabrielei Firea

La începutul lunii septembrie, primarul general Nicușor Dan a anunțat că a sesizat DNA referitor la achiziția tramvaielor de 18 m pe care ar trebui s-o facă Societatea de Transport București de la Electroputere VFU Pașcani.

„Am transmis DNA o sesizare cu privire la aspecte nelegale identificate de Corpul de Control al Primarului General în verificarea efectuată la STB. Obiectul sesizării este achiziția de tramvaie noi din gama de 18 metri printr-o procedură demarată de STB în anul 2019 și încheiată în anul 2020 cu declararea firmei Electroputere VFU Pașcani drept câștigătoare a licitației. Întrebările la care sunt sigur că bucureștenii ar dori să afle răspunsul sunt:

  • De ce conducerea STB reprezentată la acea dată a continuat demersurile pentru finalizarea procedurii de achiziție, deși la momentul aprobării raportului de procedură nu avea alocate fondurile necesare, în conformitate cu prevederile legale?
  • De ce STB a decis încă din anul 2019 să achiziționeze tramvaie de 18 metri în contextul în care fluxul de călători ar justifica o nevoie de tramvaie mai lungi?

Opțiunea STB a fost pentru VFU Pașcani, care aducea componente din Rusia și vindea apoi la prețuri majorate. Situația, de fapt, este agravată și de faptul că VFU Pașcani a introdus în instanță o cerere de penalități în valoare de 1% pe zi din valoarea contractului până la încheierea contractului cu STB”, a susținut la acel moment edilul pe pagina sa de socializare.

Ultimele Articole