spot_img
sâmbătă, iulie 2, 2022
spot_img

Ministrul Economiei de la Chișinău: Plahotniuc fura de la Calea Ferată din Moldova. Replica CFM

Oligarhul Vlad Plahotniuc fura de la Calea Ferată din Moldova (CFM) și de la alte întreprinderi de stat, a acuzat ministrul Economiei de la Chișinău, Vadim Brînzan. CFM a respins orice fel de practici ilegale.

Plahotniuc fura de la Calea Ferată

„O mână de oameni au adus în structurile statului schemele din anii 90 și au transformat o țară întreagă în propria afacere”, a spus ministrul. Potrivit ministrului, lunar din aceste scheme 400 de milioane de lei moldovenești (aproximativ 93 milioane de lei românești), cel puțin, ajungeau în buzunarele unui grup criminal organizat, transmite IPN.

„Banii noștri, ai cetățenilor, nu ajungeau în bugetul țării, dar în buzunarul unui grup criminal organizat. Să vorbim despre baroni, acești generali de supraveghere ai oștii criminale a lui Plahotniuc (Vlad Plahotniuc, ex-lider al PDM n.red.). Majoritatea structurilor economiei erau controlate și subordonate baronilor Partidului Democrat”, a declarat Vadim Brînzan.

Potrivit ministrului, există plângeri din partea cetățenilor și firmelor în care este descris ce se întâmpla în cadrul unor instituții cum ar fi Agenția Națională Transport Auto sau Calea Ferată a Moldovei. Ministrul spune că în una din scrisori se menționează că la CFM se percepeau taxe neoficiale cuprinse între 2 și 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată în Moldova. Potrivit lui, anul trecut au fost transportate zece milioane de tone de marfă, iar un simplu calcul arată că este vorba despre 20-50 de milioane de euro, „bani murdari colectați de acești „baroni”.

CFM îl contrazice pe Brînzan, care spune că Plahotniuc fura de la Calea Ferată din Moldova

Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) respinge acuzaţiile lansate de ministrul Economiei şi Infrastructurii, Vadim Brînzan, potrivit căruia, în 2018, CFM a transportat 10 milioane de tone de mărfuri pe teritoriul RM, percepând ilegal pentru fiecare tonă de la doi până la cinci euro.

Potrivit CFM, anul trecut au fost transportate doar 4,93 milioane de tone de mărfuri în valoare de 597,3 milioane de lei, fapt „confirmat de Biroul de Statistică. Referitor la tarife, CFM susţine că acestea sunt dictate de piaţă, luându-se în calcul tarifele transportatorilor auto, aceştia fiind principalul concurent al transportului feroviar.

„CFM este gata să-şi asume întreaga responsabilitate pentru eventual e ilegalităţi identificate în activitatea subdiviziunilor sale, arătându-se totodată angajată într-un proces constant de funcţionare eficientă şi de prestare activă a serviciilor de transport feroviar”, scrie în comunicat.

Ultimele Articole