spot_img
marți, iunie 28, 2022
spot_img

PKP PLK va utiliza doar GSM-R incepand cu 2025

Administratorul national de infrastructura feroviara din Polonia, PKP PLK, a anuntat ca incepand cu 2025 sistemul de baza pentru comunicatii va fi GSM-R. Sistemul de comunicatii analog, VHF in banda de 150 MHz, va fi utilizat doar pentru operatiuni de manevra si in retele separate de sistemul national feroviar.

Astfel, sistemul GSM-R va fi instalat pe aproximativ 14.000 de kilometri de cale ferata. Costul pentru intregul proiect se ridica la 2 miliarde de zloti (461 milioane euro).

Anuntul a fost facut de catre ministrul Infrastructurii, Andrzej Adamczyk si trimis oficial si catre Comisia Europeana. Implementarea in totalitate a sistemului GSM-R este primul pas catre utilizarea, incepand cu 2030, a sistemului ERTMS pe intreaga retea feroviara poloneza, pentru a fi complementara cu reteaua TEN-T.

Procesul de tranzitie de la sistemul VHF de 150 MHz la sistemul GSM-R trebuie finalizat cel tarziu pana la sfarsitul anului 2024. Constructia infrastructurii ERTMS / GSM-R pe reteaua feroviara PKP PLK ar trebui sa se incheie in 2024. In anul urmator, sistemul de comunicatii digitale va obtine o functionalitate deplina.

In prezent, dispozitivele radio din standardul GSM-R sunt instalate pe mai putin de 6% din vehiculele de tractiune. Este necesar sa se accelereze procesul de implementare GSM-R. Incepand cu 1 ianuarie 2019, toate vehiculele de tractiune noi, reinnoite si modernizate (locomotive si automotoare electrice si diesel) trebuie sa fie echipate cu dispozitive de bord ale sistemului GSM-R.

Ultimele Articole