PKP Intercity investeste 1,7 miliarde euro in material rulant

Operatorul polonez de transport feroviar de pasageri, PKP Intercity, a anuntat ca va investi 7 miliarde de zloti (1,7 miliarde euro) pentru modernizarea materialului rulant existent dar si pentru a achizitiona vagoane si locomotive noi. Programul de investitii se va derula pana in 2023.

„Unele din noile trenuri ce urmeaza sa fie achizitionate vor avea capacitatea de a circula cu viteze de 200 km/h. Pana in 2023, PKP Intercity intentioneaza sa modernizeze peste 700 de vagoane si sa cumpere 185 de vagoane noi”, a precizat Marek Chraniuk, CEO al PKP Intercity.

Finantarea va fi asigurata din surse proprii ale PKP Intercity, din surse ale Grupului PKP, din fonduri de la institutii financiare internationale precum si din fonduri UE nerambursabile in valoare de 790 milioane zloti (190 milioane euro).

Acesta este cel mai amplu program derulat de catre operatorul polonez in vederea modernizarii parcului de material rulant. Potrivit declaratiilor facute de catre Chraniuk, PKP Intercity a incheiat anul 2017 cu un profit de 270 milioane zloti (65 milioane euro).

Reamintim ca la sfarsitul lunii decembrie 2017, PKP Intercity a lansat o licitatie pentru furnizarea a 12 automotoare electrice, capabile sa ruleze cu viteza de 160 km/h. Fiecare automotor electric va trebui sa aiba capacitatea de a transporta un numar de 294 pasageri, in vagoane standard si cate 60 de pasageri in vagoane business-class. Potrivit cerintelor licitatiei, toate cele 12 automotoare electrice vor trebui sa fie echipate cu ETCS. De asemenea, PKP Intercity a solicitat ca primele doua trenuri din aceasta comanda sa fie livrate, de catre castigatorul licitatiei, in termen de 18 luni de la semnarea contractului.

PKP Intercity este operator feroviar de lung parcurs, parte a grupului de stat PKP.