PKP Cargo semneaza un acord pentru dezvoltarea unei noi fabrici de vagoane

6 mai 2019

Agentia pentru Dezvoltare Industriala din Polonia (IDA) si compania PKP Cargo au semnat o scrisoare de intentie pentru lansarea productiei unor vagoane de marfa in Podkarpacie (sudul Poloniei). Companiile au declarat ca discuta cu divizia Greenbrier, Wagony Świdnica, care se va alatura proiectului si ca, in acest sens, a fost semnata o scrisoare de intentie.
Conform acestei scrisori, semnatarii ar urma sa incheie un contract pana la sfarsitul lui 2019 cu privire la infiintarea unei companii responsabile cu productia mai multor tipuri de vagoane de marfa care vor fi utilizate de PKP Cargo. Documentul va stabili si numarul de actiuni pe care fiecare partener il va detine in cadrul noii companii.
„Exista o cerere mare pe piata pentru vagoane de marfa, iar implementarea acestui proiect va aduce beneficii semnificative companiei PKP Cargo. Bineinteles, compania noastra ar putea fi beneficiarul productiei acestei fabrici deoarece este necesar sa inlocuim materialul rulant invechit cu trenuri noi”, a declarat Czesław Warsewicz, presedintele PKP Cargo.
Fosta fabrica de vagoane “Gniewczyna”, din apropiere de Przeworsk, este o posibila locatie pentru noua companie, dar ar putea fi si Podkarpacie. Companiile implicate in proiect intentioneaza sa lanseze productia de vagoane de marfa noi in 2020.
„Dorim sa fim un partener activ pentru reconstructia capacitatii productiei domestice. Mai ales in domeniul reinnoirii parcului de material rulant al transportatorilor polonezi care a fost odata mandria noastra nationala. Piata are nevoie de o astfel de industrie – in prezent, 70% din vagoanele de marfa au o vechime de peste 30 de ani. De aceea, odata cu semnarea acestui acord cu PKP Cargo, ne unim fortele si competentele”, a declarat Andrzej Kensbok, vicepresedintele Agentiei pentru Dezvoltare Industriala.
In timpul ceremoniei de semnare a contractului, PKP Cargo a anuntat infiintarea noii sale companii, PKP Cargo Terminal, cu sediul in Medyka-Żurawica, la granita dintre Polonia si Ungaria.
Compania, care va administra toate terminalele detinute de PKP Cargo va deveni cel mai mare administrator de terminale din Polonia si unul dintre cei mai mari din Europa. „Acesta este un exemplu de integrare a activitatilor in cadrul Grupului PKP Cargo care are ca scop imbunatatirea managementului si o mai buna utilizare a resurselor, dar mai presus de toate, optimizarea ofertei pentru clienti. Administratorul terminalului este un alt exemplu al implementarii strategiei noastre care asigura dezvoltarea sectorului intermodal”, a declarat Czesław Warsewicz, presedintele PKP Cargo.