luni, aprilie 15, 2024
spot_img

CFR cedează 32 ha din terenul unei foste căi ferate pentru o pistă de biciclete la Huedin, Sâncraiu și Călațele

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA renunță la un teren cu o suprafață de aproape 32 ha, pe care se află o linie ferată dezafectată, unde se va construi o pistă de biciclete la Huedin, Sâncraiu și Călațele, în județul Cluj. Ministerul Transporturilor a pus în dezbatere publică un proiect în acest sens.

Adrian Bărbulescu

pistă de biciclete la Huedin

Este vorba de un proiect privind modificarea anexei nr. 16 la Hotărârea Guvernului nr. 1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului.

Proiectul de act normativ vizedază scoaterea parțială din inventarul domeniului public a unor terenuri cu suprafețe de 81.658 mp, 144.100 mp, respectiv 91.311 mp. În total, 317.069 mp, adică 31,7 hectare. Pe 22 aprilie 2019 a fost publicată în Monitorul Oficial Legea  nr. 64/2019 privind transmiterea unor terenuri din domeniul public al statului, aflate în administrarea Ministerului Transporturilor și concesiunea CFR SA, în domeniul public al orașului Huedin și comunelor Sâncraiu și comunei  Călățele. Legea vizează realizarea unei piste de biciclişti pe traseul fostei căi ferate Huedin – Sâncraiu – Călăţele din judeţul Cluj.

Între timp, la finele lunii trecute au fost semnate și protocoalele de predare-primire cu cele trei unități administrativ-teritoriale (UAT). Cele trei localităţi vor să atragă pentru acest obiectiv o finanţare europeană de 200.000 de euro.

Primarul comunei Sâncraiu, Andrei Poka, declara în luna martie că s-a aprobat trecerea terenului căii ferate dezafectate, care are o lungime de 15 kilometri, în patrimoniul celor trei localităţi. „Împreună cu primarii din comuna Călăţele şi oraşul Huedin am iniţiat demersuri în vederea depunerii unui proiect cu fonduri europene pentru construirea unei piste de biciclete pe amplasamentul fostei căi ferate Huedin  – Călăţele în lungime de 15 km, care este dezafectată. Proiectul cu finanţare europeană este în valoare de 200.000 de euro şi are scopul de a creşte potenţialul turistic al zonei. Astfel că am putea atrage turişti care să meargă cu bicicleta de la Huedin la Călăţele, trecând prin Sâncraiu”, a spus Poka.

El a precizat că în comuna pe care o conduce există 46 de pensiuni agro-turistice, localitatea fiind „extrem de populară” mai ales în rândurile turiştilor maghiari care vizitează Transilvania. Andrei Poka a menţionat că ideea construirii unei piste de biciclete a apărut şi ca urmare a faptului că şinele de cale ferată au fost distruse sau vândute de-a lungul timpului, astfel că proiectul introducerii unui tren de tip Mocăniţă a devenit foarte dificil.

Întreaga pistă de biciclete la Huedin, Sâncraiu și Călațele ar putea fi gata la anul

Contactat de Club Feroviar, Andrei Poka a declarat că a fost deja încheiat contractul pentru întocmirea studiului de fezabilitate, care va fi gata în două săptămâni, după care el va fi depus la Grupul de Acțiune Locală (GAL) Napoca Porolissum. ”Pentru cele trei localități este disponibilă suma de 200.000 de euro. Fiecare UAT va trebui apoi să pună diferența, pe care o vom împărți proporțional cu lungimea de pe teritoriul fiecărei localități”, a explicat primarul.

El a precizat că în cursul acestui an va fi finalizat și proiectul tehnic, iar în 2020 vor începe lucrările propriu-zise de construcție a pistei de biciclete. Cât despre termenul până la care pista ar putea deveni funcțională, Andrei Poka a menționat sfârșitul lui 2020 sau începutul lui 2021.

La rândul său, primarul comunei Călăţele, Vasile Tripon, precizează că, dincolo de scopul turistic, pista de biciclete ar fi şi o soluţie pentru navetişti. „Pista ar fi oportună şi pentru navetiştii din cele două comune care lucrează în oraşul Huedin şi care ar putea-o folosi ca o cale de deplasare rapidă şi sigură”, a spus Tripon.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole