miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

Primăria Timișoara și ADR Vest au semnat contractul de finanțare pentru înnoirea flotei de tramvaie

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest și Primăria Municipiului Timișoara au semnat marți, 23 iulie 2019, trei noi contracte de finanțare prin Regio – Programul Operațional Regional (Regio-POR) 2014-2020, în valoare totală de peste 24 de milioane de euro.

Cel mai important proiect vizează înnoirea flotei de tramvaie din Timișoara – etapa 1. Acesta asigură finanțarea pentru achiziția unui număr de 7 tramvaie noi și moderne, cu o capacitate de minimum 170 de locuri fiecare, eficiente din punct de vedere energetic și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități.

Vehiculele noi vor înlocui/ suplimenta tramvaiele vechi care circulă pe două linii modernizate de tramvai.

Tramvaiele sunt echipate cu instalații de aer condiționat, încălzire prin conversie și încălzire prin conducție termică în scaune, sistem suplimentar de alimentare care permite o autonomie de minimum 20 km în cazul unor incidente în circulație, sisteme de informare a călătorilor în interior și exterior, sisteme audio-video pentru publicitate și de supraveghere video pentru siguranța călătorilor, precum și sisteme de monitorizare și de e-ticketing compatibile cu restul flotei de vehicule aflate în exploatarea Societății de Transport Public Timișoara.

Potrivit ADR Vest, investiția are ca obiectiv creșterea gradului de confort al călătorilor, a vitezei medii de deplasare și a accesibilității tramvaielor, astfel încât transportul public să devină mai atractiv în municipiul Timișoara, concomitent cu îmbunătățirea generală a traficului urban și reducerea poluării, prin scăderea emisiilor de dioxid de carbon.

Valoarea totală a contractului este de 96,37 milioane lei, din care 79, 38 milioane lei reprezintă fonduri nerambursabile. Durata de implementare a proiectului este de 49 de luni.

În completarea investiției, tot în cadrul Regio-POR au fost depuse spre finanțare încă două proiecte pentru înnoirea flotei de tramvaie – etapele II și III.

Reamintim că Primăria Timișoara a organizat recent o licitație pentru achiziția a 16 tramvaie noi, cantitate care va putea fi suplimentată. Licitația a fost câștigată de către firma turcă Bozankaya Otomotiv, în detrimentul companiei poloneze PESA.

Procedura a fost lansată în luna februarie, după ce prima procedură a eșuat pentru că nu a fost depusă nicio ofertă. Noile tramvaie ale Timișoarei vor costa, de fapt, 11,58 milioane de lei bucata, cu tot cu TVA, echivalentul a 2,5 milioane de euro. Oferta turcilor a fost de 185,3 milioane de lei pentru 16 garnituri, dar municipalitatea ar vrea să cumpere din start 21 de tramvaie.

 

 

Ultimele Articole