Trenurile britanice au început să folosească piese de schimb scoase la imprimanta 3D, grație unui parteneriat încheiat anul trecut între compania de leasing feroviar Angel Trains și Stratasys.
Primele astfel de piese instalate într-una dintre garniturile Angel Trains au fost cotiere pentru scaune și mânere destinate menținerii echilibrului pasagerilor care călătoresc în picioare. O tehnologie care demonstrează cum poate ameliora imprimanta 3D mentenanța trenurilor de călători, producând mult mai rapid piesele comandate, notează 3Dnatives.
Fabricarea pieselor prin această tehnologie a fost deja bine implementată în sectorul aviatic. La salonul de la Bourget din iunie, Stratasys a expus o cabină scoasă la imprimanta 3D, cu excepția scaunului. Grație acestei metode de fabricație, producătorul utilizează materiale mai ușoare care reduc costurile companiilor aeriene. Revenind la sectorul feroviar, de tehnologiile 3D se arată interesați tot mai mulți operatori de pe piață, în ideea de a ameliora mentenanța trenurilor.
Piese de schimb scoase la imprimanta 3D, mult mai ieftine
Concret, Stratasys și Angel Trains au instalat șapte mânere de susținere și patru cotiere scoase la imprimanta 3D într-un tren al Chiltern Railways. ”Trăim o perioadă impresionantă pentru industria feroviară britanică. Cu această tehnologie, operatorii vor putea fi mult mai reactivi pentru a înlocui piesele uzate sau vandalizate. O piesă de schimb imprimată 3D poate fi produsă la comandă și instalată imediat. Creștem gradul de satisfacere al pasagerilor noștri, care nu mai sunt deranjați de componentele uzate. Experiența călătoriei este superioară”, spune James Brown, inginer la Angel Trains.
Fabricarea unei cotiere la imprimanta 3D nu a durat decât o săptămână, ceea ce reprezintă o reducere cu 94% a timpului în comparație cu utilizarea metodelor tradiționale. În ceea ce privește mânerele de susținere, recurgerea la imprimantele 3D a fost și mai utilă, deoarece furnizorul tradițional al acestei piese și-a încetat activitatea. Pentru a fabrica un nou utilaj ar fi fost necesar echivalentul a 17.000 de euro și ar fi durat două luni și jumătate. Apelând la imprimanta 3D, cele șapte mânere au putut fi fabricate în doar trei săptămâni, la un cost net inferior.